Institutul Social-Democrat "Ovidiu ßincai", condus de deputatul PSD Adrian Severin, apreciaza, intr-un raport de analiza politica intitulat "Prognoze pentru 2006", ca o crestere a optiunilor de vot pentru PSD va avea loc daca social-democratii vor reusi sa duca la bun sfarsit reforma morala interna. PSD va trebui sa faca fata in 2006 unor noi presiuni din partea Puterii, iar conducerea acestui partid va trebui sa faca fata asteptarilor propriilor militanti, care doresc cresterea mai rapida in sondaje, considera autorii raportului.
"Este fals a crede ca erodarea masiva a actualei guvernari va genera voturi semnificative pentru PSD", sunt de parere responsabilii ISD. De asemenea, autorii raportului cred ca, in acest an, competitia pentru putere dintre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu va continua, insa seful statului si PD nu vor putea declansa alegeri anticipate si, in acest fel, castiga lupta cu PNL si premierul.
Referitor la raporturile din interiorul Puterii, ISD anticipeaza ca acestea vor fi determinate, in mod esential, de calendarul integrarii europene. "La sfarsitul anului 2005, in conditiile in care nu au nici tentatia, si nici curajul unei apropieri (spre a nu vorbi despre o alianta politica) de PSD, liderii A.D.A. au constientizat faptul ca razboiul fratricid le poate fi fatal. De aceea, au hotarat sa adopte un "armistitiu temporar pe durata iernii", considera autorii raportului. Institutul mai prognozeaza ca premierul Tariceanu va ramane in fruntea Guvernului in 2006 si ca ar putea avea loc in cursul primaverii o noua remaniere. (Cristian Anghelache)