Adrian Nastase publica pe blog articolul "Guvernarea de dreapta, cu ochii inchisi pe contrasens", pe care il puteti citi in continuare.
'In pofida indicatorilor statistici incontestabili, disponibili pentru oricine doreste sa vorbeasca in cunostinta de cauza pe site-ul INS, exista in continuare suficiente voci care se incapataneaza sa sustina ca guvernarea de dreapta, adica circul pe care il avem cam din 2005 incoace, a fost mai performanta decat guvernarea de stanga, adica inclusiv perioada in care am fost prim-ministru. Este foarte bine ca astfel de voci exista. Pluralismul reprezinta esenta democratiei, a concurentei si a progresului. Problema e ca ele nu prea au legatura cu realitatea. Mai simplu si mai direct spus, mint.
Este adevarat ca cifrele pot fi interpretabile. Este la fel de adevarat ca ele nu reflecta intotdeauna fidel realitatea. Prin urmare, pentru cine nu are incredere in cifre, adica in indicatori macroeconomici si in date statistice care cuantifica bunastarea si nivelul de trai, adica eficienta unei guvernari, recomandarea mea este sa se uite la oamenii aflati in spatele acestor cifre. Pentru Traian Basescu si premierul sau, Boc, simt nevoia sa repet: in spatele cifrelor se afla oameni cu nevoi, cu interese, cu suferinte si bucurii; oameni care asteapta ca cei aflati la guvernare sa fie aproape de ei.
Revenind, daca nu va plac datele economice, ar fi util sa va uitati la ceea ce cred, ce percep, ce simt si ce prefera romanii. O sinteza interesanta a starii de spirit a populatiei si a modului in care aceasta evalueaza pana la urma guvernarea o gasiti in raportul ICCV "Calitatea vietii 2010". Pe scurt, iata cateva constatari:

• De departe, conditiile de viata din timpul guvernarii social-democrate sunt considerate mult mai bune decat cele asigurate de guvernarea de dreapta. In mod particular, fiecare dintre noi poate sa creada sau sa nu creada acest lucru, dar majoritatea romanilor considera ca au trait mai bine in perioada 2000-2004.

Prosperitate pentru clientela

• Satisfactia fata de viata politica din tara a scazut dramatic din 2006 pana acum. Vi se pare nefiresc? Pai aceasta este perioada cand cresterea economica inceputa inca din 2000 trebuia sa se regaseasca in buzunarele oamenilor, in viata lor, in serviciile publice oferite de stat. Din pacate, prosperitatea economica s-a dus doar in buzunarele clientelei. Doar in urma presiunilor parlamentare ale PSD guvernarea de dreapta a acceptat sa creasca pensiile si salariile.

Tara e condusa rau

• 80% din populatie crede ca tara este condusa rau (29%) sau foarte rau (51%), fata de 46% in 2003, ori 49% in 2006. Ce face Basescu intr-o astfel de situatie? Nimic. Le spune romanilor ca habar n-au ce e bine pentru ei si ca doar guvernarea stie acest lucru.

Lipsa locurilor de munca

• 76% dintre romani considera că au posibilitati scazute si foarte scazute de a-si gasi un loc de munca. Ce face Traian Basescu intr-o astfel de situatie? Le cere romanilor sa isi ia un al doilea job.

Lipsa de perspectiva

• 52% dintre romani considera ca peste un an conditiile de viata vor fi mai proaste sau mult mai proaste, in crestere cu 21% fata de 2006, si peste maximul anterior de 45% din 1999. Asadar, ceea ce ofera actuala guvernare este lipsa de perspectiva.

Iata deci motive arhi-suficiente pentru ca, la toamna, PSD sa incerce sa darame guvernul Boc. Dincolo de acest lucru, miza pentru noi, pentru social-democrati este mult mai mare. Guvernarea pe care ne-o propune, in urma alegerilor anticipate sau la termen, trebuie sa refaca increderea romanilor in stat, in democratie si in guvernanti. Miza noastra este aceea de a reinvia ideea de stat social. Romania are nevoie nu doar de o strategie de securitate nationala, evident una in care presa nu are ce sa caute, ci si de o strategie de securitate sociala, in care pericolele sa fie definite clar si in care mecanismele de aparare sa fie bine operationalizate si fundamentate.
Va rog sa nu confundati ideea de stat social, cu cea de stat paternalist, care creaza dependenti si asistati. Statul social este cel care percepe taxe si impozite, dar care in schimb ofera servicii publice de calitate, accesibile tuturor. Statul social este cel care se asigura ca societatea ofera tuturor sanse cat mai egale de reusita, de dezvoltare si de afirmare.
Cei care afirma acum ca s-au saturat de statul social gresesc profund. Romania nu a avut cu adevarat un stat social. Constructia lui a inceput in perioada 2000-2004, dar ulterior a fost oprita de guvernarea de dreapta. Iar acum, Traian Basescu incearca sa compromita ideea de stat social vorbind despre banii dati pe nedrept sau prin coruptie unor persoane care nu ar avea nevoie de sprijinul statului. Dar in loc sa faca ordine in sistem si sa elimine coruptia, el ataca statul social. Ineficienta aparatului de stat controlat de PDL este de fapt mascata de aceasta lupta discursiva cu un principiu fundamental al societatilor democratice europene.'