Citim pe blogul lui Adrian Nastase un text pe care vi-l recomandam. Citindu-l veti capata incredere ca totul va reintra curand in normal si Romania va scapa de Traian Basescu. Puteti citi in continuare textul scris de Nastase.
Cred ca este pentru prima data cand regret ca lui Traian Basescu "i se pare" ca iesim din criza. Mi-as fi dorit sa nu "i se para". As fi vrut sa aiba dreptate si cred ca as fi trecut si peste tupeul pe care cu siguranta l-ar fi avut de a-si asuma meritele depasirii crizei economice. Ce, va asteptati la altceva? Fiti convinsi ca, atunci cand pulsul economiei romanesti va creste, cel care se va bate cu pumnul in piept si se va autoproclama salvator al romanilor va fi Traian Basescu. Ce mai conteaza ca nici el si nici guvernul sau nu si-au propus sa scoata tara din criza! Atunci cand va fi pus fata in fata cu propria declaratie ("Vreau sa stiti ca nici Guvernul nici eu nici Banca Nationala nu ne-am propus sa scoatem tara din criza"), va spune ca de multe alte ori: "a fost o eroare"; o mica eroare.
Pana atunci, iata o frantura din realitate: rata somajului in Ialomita, unul dintre judetele puternic afectate de criza, a sarit de 10%; la fel e in multe judete din tara. In ritmul acesta, daca alegerile prezidentiale ar fi avut loc undeva in februarie-martie 2010, Traian Basescu nu ar mai fi candidat. Asta daca nu cumva s-ar fi razgandit, lucru cat se poate probabil - va amintiti cred de afirmatia actualului presedinte, care si-a conditionat candidatura de evolutia somajului.
Stim cu totii ca sub comanda lui Traian Basescu, statul nu a facut nimic nici pentru a ajuta populatia si nici pentru a-i sprijini pe intreprinzatori. Este un adevar recunoscut de Traian Basescu si resimtit cat se poate de acut in plan economic si social. Efectul insa este dezastruos: "Feriti-va de stat! Este cel mai nociv furnizor". Aceasta se pare ca este concluzia mediului de afaceri din vestul tarii, exprimata in cadrul unui seminar organizat de curand la Timisoara.
O concluzie sanatoasa ar spune unii: in timp ce unii oameni de afaceri nu vor sa aiba nicio relatie contractuala cu statul, altii traiesc numai din asa ceva, parazitand in acest fel resursele publice. Afirmatia este corecta daca accentul nu este pus pe relatie, ci pe natura acesteia, adica pe legalitatea, corectitudinea si onestitatea ei.
In acelasi timp, intr-un moment de criza economica, statul, chiar si cel minimal, ar trebui sa fie mult mai interesat sa sprijine piata, mai ales daca mecanismele sale de autoreglare sunt date peste cap. Acordarea unor facilitati care sa sustina productia si care sa ofere stabilitate locurilor de munca nu reprezinta o optiune, ci o necesitate. Daca acest lucru nu se intampla, si in Romania nu s-a intamplat, se ajunge la astfel de situatii in care oamenii nu vor sa auda de stat, se tem de el, il considera un adversar.
De fapt, adversarul lor este reprezentantul statului, iar acesta este, conform Constitutiei, presedintele. Teama si repulsia fata de stat exprima de fapt atitudinea pe care populatia o are fata de Traian Basescu. Inca putin si aceste sentimente vor disparea.