Liberalii intruniti sambata la hotelul Perla in cadrul unei dezbateri referitoare la dezvoltarea economica a Constantei si problemele aderarii Romaniei la UE au identificat administratiilor locale ca fiind principalii vinovati pentru starea proasta a turismului de pe litoral. Alaturi de vicepresedintele PNL au mai venit la dezbatere Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, deputatul PNL George Dragomir, Doina Dascalu, secretar de stat la Ministerul Finantelor, Nicolae Buzdun, subsecretar de stat al Ministerului Economiei si Comertului, Bogdan Hutuca, vicepresedintele ANAF, Victor Manea, consilier judetean PNL, Adrian Stan, directorul general adjunct al Administratiei Domeniiilor Statului.
Fara a mai da nume, dar vorbind in contextul turismului din Mamaia si statiunile Mangaliei, Rusanu a condamnat atitudinea acestor primarii: "Administratiile locale dovedesc incompetenta, ca sa nu spun rea-vointa, in problema turismului". Varianta lui Rusanu a fost sustinuta si de subsecretarul de stat Nicolae Buzdun, potrivit caruia turismul de pe litoral nu-si va reveni nici in urmatorii 5-7 ani. "Autoritatile locale sunt vinovate de starea turismului, pentru ca nu acorda investitorilor facilitati fiscale, care in timp se intorc tot la bugetul local. Hotelierul da o friptura buna si un vin rece si si-a facut treaba, dar cand turistul iese din hotel, nu mai e treaba hotelierului, ci a administratiei locale", a declarat Buzdun, care s-a intrebat unde sunt totusi banii Primariei, pentru ca nu se vad in nici un fel de investitii. Pasivitatea Primariei ar fi cea care a transformat statiunea Mamaia intr-un cartier oarecare al Constantei, a mai spus subsecretarul de stat, potrivit caruia singurele realizari ale edililor in aceasta statiune sunt nenumaratele vile ridicate aici. "Legea exista, dar nu are cine sa o aplice", a punctat Buzdun, referindu-se la diversele probleme cu care se confrunta acum turismul de la malul marii. Reprezentantul Ministerului Economiei nu s-a sfiit sa povesteasca si cum stau lucrurile in cazul discotecilor in aer liber si a poluarii fonice din timpul noptii: "Vin inspectorii de la Mediu si exista doua posibilitati: ori iau bataie, cum s-a intamplat anul trecut, ori isi iau spaga si au plecat".
"Au trecut doi ani de guvernare a Aliantei, dar tot nu simtim ca suntem la putere"

Aceasta a fost marturisirea socanta a primarului liberal de la Ovidiu, Ion Podaru, vorbind despre problemele cu care se confrunta din cauza birocratiei excesive si a functionarilor depasiti din sistem. Podaru nu a fost singurul care s-a plans de incompetenta functionarilor din ministere, din cauza carora nu a putut realiza diferite programe de investitii. Gheorghe Hansa, primarul Cernavodei, si Nicolae Iustin Urdea, primarul de la Limanu, s-au plans si ei de aceeasi opacitate a functionarasilor bucuresteni, deveniti adevarate frane ale sistemului. "Pe functionarii de genul asta din primaria mea eu i-am trimis la spatii verzi", le-a dat si solutia primarul Hansa oficialilor prezenti. Din nefericire, rezolvarea acestei probleme, a functionarilor incompetenti, este foarte complicata, fapt recunoscut de deputatul Dan Radu Rusanu, dar si de Doina Dascalu, secretar de stat la Ministerul Finantelor, care a marturisit ca legea functionarilor publici nu le permite sa-i dea afara asa de usor. Rusanu a pus punctul pe i, sustinand ca "nu-i poti da afara pe cei incompetenti sau indolenti, ca imediat striga ca sunt persecutati politic". Mai mult chiar, birocratia va deveni si mai mare dupa aderarea la UE, au recunoscut cei prezenti si asta pentru ca forurile europene vor siguranta deplina pentru fondurile lor. Iar aceasta va fi cea mai mare incercare pentru Romania, problema absorbirii fondurilor europene putand genera caderea unui guvern, daca acesta nu va stiu sa gestioneze situatia. Este vorba de cele 30 miliarde de euro care vor fi alocate Romaniei de catre UE, bani care nu vor intra direct in visteria statului, ci vor fi acordati treptat, doar prin intermediul unor programe inaintate de firme romanesti. "Cele 30 de miliarde sunt ca o prajitura pusa in vitrina, dar la care e imposibil sa ajungi. Ni se flutura o suma in fata, dar nu vom ajunge niciodata la ea", a marturisit deputatul Rusanu. Doina Dascalu, secretar de stat la Finante, este de parere ca daca Romania va reusi sa absoarba 30% din banii oferitie de UE, ar fi o situatie fericita. In aceasta situatie exista riscul major ca Romania sa devina contribuabil al UE, dar sa nu primeasca nici un ban in schimb.