Cainii fara stapan care vor fi prinsi de hingherii craioveni vor fi tinuti intr-un adapost cu paturi, prosoape si spatii pentru plimbare. Confortul "chiriasilor" stabilimentului de la Facai creste, insa perioada de cazare a patrupedelor scade de la 14 la sapte zile, conform legii.
Cei aproape 400 de caini fara stapan care cad victime lunar hingherilor din Craiova vor fi trimisi intr-o minivacanta de maximum sapte zile intr-un adapost canin cu confort sporit. Municipalitatea intentioneaza sa alinieze conditiile stabilimentului de la Facai la standardele europene, care prevad, intre altele, incalzire, paturi si prosoape pentru cainii "tineri", precum si un teren de alergare. Potrivit viceprimarului craiovean Gheorghe Nedelescu, un proiect care sa detalieze necesarul de fonduri pentru modernizarea actualului adapost pentru cainii fara stapan va fi prezentat consilierilor municipali din Banie pe 31 ianuarie. "Este nevoie de o investitie pentru a asigura conditii decente acestor animale pana la adoptie sau, in cazurile nefericite, pana la eutanasiere. Am solicitat Serviciului de Salubritate, care va primi prin delegare gestionarea cainilor fara stapan, un studiu de solutii pentru a putea cere consiliului local municipal distribuirea banilor in prima sedinta ordinara", a spus Nedelescu.
Azil de 120 de locuri
In Craiova traiesc circa 5.000 de caini comunitari, iar rata de capturare se situeaza intre 250 si 400 de exemplare pe luna, in vreme ce posibilitatile de cazare de la Facai abia permit primirea a 70, maximum 80 de caini pe serie, respectiv 200 pe luna (in functie de procentul de adoptie si calculat la perioada maxima de cazare de 14 zile). Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a mai declarat ieri ca are in vedere o noua capacitate de cazare, de peste 120 de locuri pe serie, ceea ce ar insemna peste 400 pe luna, avand in vedere ca perioada de cazare nu va depasi sapte zile. Ponderea cea mai mare o vor avea custile pentru cainii de talie medie si mare - peste 60%, dupa care vin cainii de talie mica - 30%. Restul va fi impartit intre catelele cu pui si cainii in carantina. Proiectul noului adapost canin al Craiovei va mai cuprinde spatii pentru trierea animalelor capturate, incaperea pentru interventiile chirurgicale (sterilizare etc.), sala pentru ingrijirea postoperatorie, doua camere cu destinatie de filtru pentru personal si spatiile administrative (magazii etc.).
Cadavrele, incinerate
Ultimele modificari legislative in domeniu prevad incinerarea cadavrelor de caini fara stapan, injumatatirea perioadei de cazare - de la 14 la sapte zile, dar si scaderea numarului de zile dupa care poate fi adoptat animalul din momentul capturarii - de la sapte, la doua. In prezent, corpurile cainilor eutanasiati sunt depuse in puturi uscate, inchise. Viceprimarul Nedelescu spera insa sa creasca numarul de adoptii. "Chiar maine (astazi - n.r.) vom avea o intalnire cu mai multi reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia animalelor. Vom incerca sa le facilitam doritorilor adoptia de caini, mai ales ca nu-i vom mai putea tine decat sapte zile la Facai", a aratat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.
Sageti tranchilizante
Maidanezii din Banie vor fi urmariti cu masini speciale, de dimensiuni reduse, pentru a putea patrunde in spatii mici, si prinsi cu crose ori tranchilizati cu sageti. Potrivit directorului Sorin Ciobanu, sef al Serviciului de Salubritate, in prima faza unitatea va achizitiona un utilaj care sa asigure cainilor prinsi siguranta si aerisire adecvata. "O masina special conceputa, cateva crose, plase, custi-capcana si doua arme cu sageti tranchilizante sunt neaparat necesare pentru inceput. Probabil ca vom fi nevoiti sa modificam si organigrama, in conditiile in care va trebui sa administram un azil cu o capacitate dubla si un tranzit mai mare de caini", a declarat Ciobanu. In acest moment, la ecarisaj lucreaza 11 oameni, dintre care un medic veterinar, iar restul - prinzatori, ingrijitori, soferi.