Clubul de la Bucuresti a carei lansare oficiala a avut loc miercuri, 26 mai, la Hotelul Crowne Plaza din Capitala, este considerat un proiect de succes si chiar important pentru Romania de politicieni in ciuda ideologiei politice a acestora.
Prima sedinta a Clubului de la Bucuresti a reunit numeroase personalitati din viata politica, sociala, academica, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului de afaceri, ai mediului bancar, mass-mediei.
S-au remarcat prin prezenta lor atat politicieni si intelectuali de stanga, cu traditie in activitatea social-democrata, precum si politicieni de dreapta, chiar si membri ai fostei guvernari CDR, intre care fostul ministru al Industriilor, Mircea Ciumara, presedintele de onoare al PNL, Radu Campeanu si nu in ultimul rand fostul presedinte Emil Constantinescu. Nu in ultimul rand au fost prezenti reprezentanti ai mediului cultural si actoricesc din Romania.
Atat fostul presedinte Emil Constantinescu, dar si membrul fondator al clubului, Adrian Nastase, au aceeasi opinie, respectiv faptul ca acest club - care este o organizatie ce reuneste o diversitate de idei si o parte a intelectualitatii si societatii civile - reprezinta un proiect important national pentru Romania si legatura acesteia cu structurile europene.
" Romania are nevoie de un astfel de proiect care sa-i defineasca identitatea in UE" a declarat fostul presedinte Emil Constantinescu. Adrian Nastase, membru fondator al Clubului de la Bucuresti, considera ca societatea romaneasca are nevoie de mai multe idei si de mai multe reflectii, dar si de resurse pentru spiritualitate intr-un context in care lumea asista, din punct de vedere mediatic, la ceea ce se intampla mai strident in viata romanilor.
Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a remarcat importanta acestei initiative in cadrul careia primele dezbateri s-au axat pe problematicile generate de actuala criza financiara si economica atat la nivel national, cat si la nivel global.
In mesajul sau, care a fost citit in cadrul dezbaterilor de prim-vicepresedintele clubului, acad. prof. dr. Razvan Teodorescu, Mircea Geoana - presedintele PSD - a salutat lansarea Clubului de la Bucuresti, subliniind ca doreste ca acesta sa se axeze pe "eliberarea societatii romanesti" si ofera, totodata, oportunitate pentru a reuni in jurul sau intelectualitatea de stanga din societatea romaneasca.
Un alt mesaj a fost transmis participantilor de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, pentru care ideea Clubului de la Bucuresti nu trebuie sa fie o suspiciune pentru mediul politic, ci un cadru mai larg de exprimare si de dezbatere care sa exceada cadrul partidelor politice.
Dezbaterile care au marcat prima reuniune publica a Clubului de la Bucuresti s-au axat pe analiza unor fenomene istorice si evolutia acestora pana in prezent intr-o societate marcata de efectele crizei economice si financiare internationale.
Au sustinut alocutiuni legate de aceste teme, precum si de altele, economice, prof. Aurelian Dochia, acad. Mircea Malita, prof. Misu Negritoiu si nu, in ultimul rand, presedintele Clubului de la Bucuresti, Ion Iliescu.
Fostul presedinte Iliescu a remarcat ca societatea traieste un fenomen tot mai dramatic de globalizare marcat de decalaje puternice in societatile nationale si internationale, una din principalele intrebari cu care se confrunta natiunile fiind tocmai cea legata de eliminarea acestor decalaje.
Ion Iliescu a trecut in revista marile probleme si sfidari cu care se confrunta acest sfarsit de secol, enumerand intre altele criza de sistem la care asistam, relatiile socio-umane cu mediul inconjurator, dar si aparitia unui fenomen de extremism religios, chiar de fanatism religios in plan international. "Actuala criza nu este obisnuita, nu este una ciclica, ci una fundamentala care pune in discutie chiar existenta fenomenului capitalismului", a remarcat fostul presedinte.