Desemnarea lui Emil Boc, demis de Parlament prin motiune de cenzura, in functia de premier nu este o surpriza pentru clasa politica, deoarece este cunoscuta lipsa de profesionisti adevarati din tabara lui Traian Basescu. Ipotezele privind componenta noului Executiv sunt usor de facut, deoarece asistam la perindarea acelorasi masti, din aceeasi piesa.
Speculatiile realizate de presa privind componenta viitorul guvern tin cont de pastrarea in functie a unor ministri ai cabinetului Boc demis prin motiune de cenzura. Astfel printre cei care vor fi pastrati in functie sunt numele de baza preferate de Basescu: Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu.
Potrivit blogului pesurse.ro, viitorul guvern va avea 14-15 ministere. Cabinetul Boc IV ii va avea ca vicepremieri pe Marko Bela de la UDMR si Vasile Blaga de la PD-L, care ar ocupa si functia de ministru de Interne. Adriean Videanu isi va mentine portofoliul de ministru al Economiei la fel si colegul sau de partid, Radu Berceanu, care va fi reinscaunat sef la Transporturi.
Potrivit aceleiasi surse, ministerul Turismului si ministerul Sportului vor fi comasate si conduse de Elena Udrea (PD-L).O alta varianta o prezinta pe "blonda fatala de la Cotroceni" drept favorita pentru un viitor portofoliu comasat Dezvoltare si Turism.
La sefia Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National este vehiculat numele Ralucai Turcan (PD-L). Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ar putea reveni lui Mihai Seitan (PD-L), in timp ce Valeriu Tabara (PD-L) ar putea prelua Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Pentru sefia de la Agricultura este vehiculat si numele lui Orest Onofrei (fost prefect de Suceava)
La sefia Ministrului Sanatatii este vehiculat numele lui Virgil Paunescu (PD-L). Tot democrat -liberalii vor avea si portofoliul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, pentru care sunt avansate numele lui Petru Daniel Funeriu si al consilierului prezidential Mircea Miclea.
UDMR ar obtine, potrivit zvonurilor trei ministere si un post de vicepremier. Laszlo Borbely (UDMR), fost ministru al Dezvoltarii in cabinetul Tariceanu II, ar urma sa revina la sefia acestui minister. Si colegul sau de partid, Attila Korodi ar putea reveni la Ministerul Mediului. Pentru acest portofoliu este vehiculat si numele lui Kelemen Hunor. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale ar putea fi preluat de Zsolt Nagy (UDMR).
In noul cabinet, grupul independentilor ar putea primi Ministerul Apararii Nationale. Pentru preluarea acestui portofoliu este vehiculat numele lui Gabriel Oprea (dezertor din PSD).
Catalin Predoiu si-ar pastra Ministerul Justitiei, iar fostul premier desemnat, Lucian Croitoru, ar putea prelua Ministerul Finantelor.
Pentru preluarea conducerii Ministerului Afacerilor Externe sunt vehiculate doua nume: Bogdan Lucian Aurescu (independent) sau Sever Voinescu Cotoi (PD-L). Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, daca acest minister ramane, ar putea deveni Valentin Iliescu (PD-L).