Adunarea Generala a Asociatiei Absolventilor Colegiului Gojdu din Oradea a adresat Guvernului o petitie prin care solicita "respectarea intru totul a vointei private a lui Emanuil Gojdu, asa cum a fost formulata in testamentul acestuia". Petitia este semnata de 34 de delegati, reprezentand 25 de promotii de absolventi din anul 1932 pana in 1997. "Initiativa i-a apartinut lui Emil Rosescu, absolvent din promotia 1936, care a servit liceul ca profesor de istorie de la incheierea studiilor universitare si pana la pensionare", a declarat unul dintre semnatarii petitiei, doctorul Alexandru Georgescu, absolvent al promotiei 1946.
Autorii documentului isi exprima opozitia fata de infiintarea, printr-un acord guvernamental romano-maghiar, a unei fundatii Gojdu paralela celei reinfiintate dupa Revolutie cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Romane.
De asemenea, semnatarii cer Guvernului sa nu impiedice aceasta fundatie in incercarea de a recupera integral averea Gojdu din Budapesta, estimata la cateva zeci de milioane de dolari. Petitia "gojdistilor" se alatura altor 52.000 de semnaturi pe care Episcopia Ortodoxa din Oradea le-a adunat la inceputul anului pentru respectarea testamentului Gojdu. (A.M.)