Peste 90 de "epave" auto uitate pe domeniul public vor intra in posesia municipalitatii, daca proprietarii nu si le depoziteaza in timp util in spatii private.
Masinile nefolosite care sunt abandonate pe domeniul public al Baniei sunt supuse, de ieri, unei campanii de "neutralizare" initiate de Primaria Craiova. Autoritatile nu au renuntat la aceasta actiune, in decursul celor aproape trei ani de cand a fost legalizata prin hotarare de consiliu local, dar nici nu au apasat acceleratia, din pricina cadrului normativ ambiguu si a repercusiunilor greu de anticipat. "Specialistii nostri au gasit niste portite legale pentru a scapa definitiv orasul de masinile neutilizate, multe dintre ele ajunse obiecte hidoase, pastrate de proprietari pe spatii verzi, carosabil etc. Insa nu ne ajuta foarte tare. In primul rand, daca o decizie de preluare a unei masini este contestata in instanta, putem avea probleme. In plus, procedurile sunt greoaie si necesita multi bani. Dar nu am renuntat si am mers mai mult pe somatii, fiindca, daca un astfel de autovehicul nu este mutat de pe domeniul public dupa ce detinatorul a fost avertizat, amenda poate ajunge la 20 de milioane de lei", a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu. El a mai spus ca inspectorii primariei au primit ordin sa faca diligentele in cazul tuturor celor 90 de vechituri identificate pana acum, din proprie initiativa sau la sesizarea cetatenilor, pe mosia publica. "Din cate stiu, pentru 28 de proprietari s-au emis deja somatiile sa-si duca rablele in locuri care le apartin. Dar nu ne vom opri aici. Fiindca hotararile de consiliu din 2003 nu ne confera siguranta deplina in cazul in care ridicam masina abandonata si ne mai si intarzie mult, am initiat un nou proiect, care, daca va primi avizul de legalitate al prefecturii, ne va permite sa luam si fara somatie aceste bunuri imediat ce avem confirmarea ca ele nu se afla in circulatie si ocupa de mult timp locuri publice", a adaugat Nedelescu.
Vechitura nerevendicata poate fi vanduta
Oricine poate sesiza Primaria Craiova ca un vehicul neglijat pana la dezmembrare zace pe domeniul public. Administratia are obligatia ca, in termen de 30 de zile, sa demareze procedurile de verificare. "In urma cercetarilor, intocmim un proces-verbal de constatare. In cazul ca nu reusim sa aflam proprietarul nici cu ajutorul politiei, publicam un anunt in ziarele locale cu caracteristicile si amplasamentul masinii", a spus Mihaita Fetoiu, seful departamentului de profil din Primaria Craiova. Termenul in care craiovenii somati pot sa-si ia rablele de pe domeniul public este de cinci zile, iar scurgerea a zece zile de la transmiterea avertismentului poate duce la ridicarea vehiculului. "Din acest moment, epava intra, potrivit legii, in proprietatea primariei, prin dispozitie a primarului. Restituirea se va face in termen de zece zile de la solicitarea detinatorului legal, dar cu aprobarea primarului. Daca dupa 30 de zile stapanul nu a dat nici un semn de viata, putem trece la valorificarea acestor obiecte", a precizat Fetoiu. Daca revendica o masina intrata deja in patrimoniul municipalitatii, proprietarul trebuie sa faca dovada platii taxelor si impozitelor aferente la zi, sa plateasca cheltuielile pentru inventariere, expertizare, ridicare si transport, depozitare si paza. "Nu am avut cazuri in care sa vindem astfel de masini. De fapt, in anul 2005 am adus doar trei epave in Depoul de Tramvaie, care au si ramas nerevendicate. De altfel, solicitantul ar trebui sa plateasca zeci de milioane de lei, contravaloarea serviciilor efectuate de la fotografierea bunurilor si pana la momentul predarii. Anul trecut, 21 de craioveni au eliberat spatiul public de autoturismele abandonate", a aratat Mihaita Fetoiu.