Decizia de a declansa procedura pentru alegerile anticipate a anulat indiferenta cu care au privit politicienii pana acum dezastrul din tara. Dintr-o data, liderii partidelor se intrec in organizarea actiunilor de ajutorare a sinistratilor si in lansarea apelurilor de solidaritate.

Alianta PNL-PD a fost prima care a resimtit socul discursului lui Ion Iliescu pe tema ajutorarii oamenilor loviti de viituri. Desi l-au acuzat de populism pe fostul presedinte, liderii liberali si democrati au inceput sa se arate ei insisi preocupati de soarta sinistratilor. Ca este vorba de demagogie o demonstreaza si faptul ca atunci cand s-a intrat in vacanta parlamentara, la 1 iulie, nimeni n-a sunat goarna pentru implicarea in plan local a alesilor neamului pentru a rezolva problemele oamenilor, inundatiile fiind prezente pe tot teritoriul tarii de cateva luni.
Emil Boc (foto), presedintele PD, a anuntat abia acum ca toti liderii, parlamentarii si activistii democrati renunta la vacanta si sunt mobilizati in teritoriu pentru a pune umarul la eliminarea urmarilor dezastrului. La randul ei, conducerea liberalilor se intruneste in fiecare zi, dupa care emana cate un comunicat in care isi arata preocuparea pentru situatia existenta.
Ieri, PNL comunica tarii ca Biroul Permanent Central al PNL s-a intrunit in sedinta extraordinara in seara zilei de 14 iulie 2005, pentru a analiza modul in care se desfasoara actiunile de ajutorare a sinistratilor si se indeparteaza efectele calamitatilor. Intr-un comunicat, se arata ca liberalii au cerut Guvernului sa ia cele mai hotarate masuri pentru a ajuta oamenii aflati in mare dificultate etc.
PSD merge pe linia deschisa de Ion Iliescu. Astfel ieri, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a anuntat ca partidul sau a initiat un proiect de lege ce va fi inaintat luni, in care se propune preluarea de la Loteria Nationala a sumei de 900 de miliarde de lei pentru actiunile de reconstructie dupa inundatii, suma rezervata pentru anumite lucrari de consolidare la Stadionul “Lia Manoliu“.
Evident, solutia a fost respinsa din start de liberali, care - prin purtatorul lor de cuvant, Eugen Nicolaescu, - au anuntat ca nu poate fi vorba de asa ceva fiindca “Guvernul Tariceanu a gasit si va gasi resursele necesare pentru diminuarea efectelor calamitatilor“.