Dupa ce PNL Galati a infiintat o organizatie muncitoreasca al carei coordonator este fostul lider de sindicat al Combinatului, Maricel Oancea, consilierul local PC, Picu Apostol Roman, a anuntat ca va transmite o adresa scrisa lui Lakshmi Mittal prin care ii va atrage atentia ca siderurgistii au datorii din cauza salariilor mici pe care le primesc



Nu mai este o noutate ca, o data la patru ani, in preajma alegerilor, politicienii incearca sa gaseasca tot felul de solutii pentru a atrage voturile siderurgistilor, al caror numar nu este deloc neglijabil, mai ales daca tinem cont si de membrii familiilor lor. Este cunoscut faptul ca ultimii doi primari ai Galatiului, care au avut fiecare cate doua mandate, respectiv Dumitru Nicolae si Eugen Durbaca, au lucrat in Combinat inainte de a se afla la carma municipiului. Faptul ca au fost cunoscuti de cele cateva mii de angajati ai Combinatului le-a atras un numar mare de voturi, iar de acest lucru tin cont liderii galateni ai partidelor politice si unii politicieni care incearca, cu doar cateva luni inainte de inceperea campaniei pentru alegerile locale, sa-i convinga pe siderurgisti sa le dea votul.

Primul care s-a inscris, in octombrie, in mod oficial, in cursa pentru fotoliul de edil sef este presedintele Clubului Otelul, Marius Stan, candidat din partea Partidului Alternativa Ecologista (PAE) din Romania. Desi PAE reprezinta pentru cei mai multi galateni o necunoscuta, candidatul sau este un nume cunoscut in randul microbistilor, cat si al siderurgistilor.



Candidat la Primarie?



Dupa ce si-a dat demisia din functia de lider al FSS, Maricel Oancea s-a inscris in PNL, iar, in decurs doar de cateva luni, a fost ales vicepresedinte al Organizatiei Municipale a partidului. Maricel Oancea se afla pe lista persoanelor nominalizate, dintre care se va desemna candidatul la fotoliul de primar, in urma unui sondaj efectuat in randul galatenilor. Strategia stabilita de PNL Galati pentru alegerea persoanei care se va inscrie in cursa pentru Primarie ar putea fi data insa peste cap de desemnarea unui outsider, numele vehiculat fiind Marius Necula, desi partile implicate nu recunosc deschis negocierile.

Pana cand va decide daca isi vor desemna drept candidat un fost lider sindical important din Combinat, PNL Galati si-a infiintat o organizatie muncitoreasca, a carei activitate este coordonata de Maricel Oancea. Fostul lider sindical a anuntat, in cadrul unei conferinte organizate recent, ca membrii fondatori ai noii structuri sunt fosti lideri de sindicat sau angajati din Combinat, afirmand ca usile le sunt deschise si angajatilor santierului naval Damen, o alta societate foarte importanta a economiei galatene.

Ramane de vazut care vor fi rezultatele strategiei gandite de PNL Galati - care la alegerile europarlamentare nu a obtinut un scor prea bun - atunci cand se vor numara voturile primite de la galateni de candidatii pentru Primarie si Consiliul Local.



Scrisoare catre patronul Combinatului



Consilierul local PC Picu Apostol Roman ne-a declarat ca ii va trimite o scrisoare patronului Combinatului, Lakshmi Mittal, prin care ii va atrage atentia asupra faptului ca siderurgistii muncesc mult, dar au salarii mici, desi muncesc pentru al treilea cel mai bogat om din lume.

"Demersul meu nu este campanie electorala pentru ca nu stiu daca voi mai candida pentru un post de consilier local. Am vecini sau prieteni care lucreaza in Combinat si vad ca o duc din ce in ce mai greu, desi muncesc mult. Cei mai multi dintre angajatii Combinatului sunt datori la intretinere, la banci sau in alte parti si, cu salariile mici pe care le primesc, nu pot avea un trai decent. In calitatea mea de consilier local, vreau sa-i atrag atentia patronului Combinatului ca nu e normal ca oamenii care muncesc pentru al treilea cel mai bogat om din lume sa castige atat de putin. Propunerea mea catre domnul Mittal este ca salariul fiecarui angajat al Combinatului sa fie majorat cu 300 de euro, astfel incat munca lor sa fie platita corespunzator", ne-a mai declarat Picu Apostol Roman.

E interesant de vazut cum va fi primit demersului consilierului local al PC, daca acesta il va determina pe Mittal sa le mareasca salariile siderurgistilor in mod substantial, in conditiile in care ultima oferta facuta de administratie sindicatelor pentru majorarea salariilor a fost doar de 9,5%.