Guvernul a adoptat vineri, intr-o sedinta speciala, ordonanta de urgenta privind medologia de recalculare a pensiilor militare. Premierul Emil Boc a enumerat trei situatii cu privire la pensiile veteranilor.
In situatia in care militarii vor primi pana la recalculare bani mai multi decat ar fi trebuit, acestia vor trebui restituiti in 2012.
"Prin legea 119/2010 am impus recalcularea tuturor pensiilor speciale pe baza principiului contributivitatii.
Legea 119 face referire la urmatoarele categorii de pensii speciale: cele militare, de serviciu ale deputatilor si senatorilor, ale functionarilor publici parlamentari, ale personalului diplomatic si consular, personalului aeronautic civil, al personalului Curtii de Conturi si personalului instantelor judecatoresti", a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta speciala de la Guvern.
Oficialul a completat ca au existat doi termeni de recalculare ale pensiilor: pentru pensiilor militari, termenul de recalculare a fost sfarsitul lui decembrie 2010, iar pentru celelalte pensii, termenul a fost de 31 august 2010.
Prin recalcularea tuturor pensiilor, mai putin cele ale militarilor, s-a facut o economie de 50 de milioane de euro la bugetul de stat, a mai spus Emil Boc.
Pensiile militarilor au fost recalculate pana in 31 decembrie 2010.
Astfel am luat urmatoarea decizie: Pensiile militarilor pentru care, la calculul pensiilor recalculate, s-a avut in vedere salariul mediu brut pe economie, se revizuiesc pana in 31 decembrie 2011 pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar.
Obligatia identificarii si transmiterii la Casele de pensii in vederea efectuarii revizuirii revine institutiilor statului pentru aceia la care pensiile s-au recalculat pe baza salariului minim pe economie.