In timp ce fostul director al SC Apa Canal, Ion Stefan se da de ceasul mortii ca programul ISPA apa-canalizare nu a inceput si nici nu are prea multe sanse de izbanda, primarul pare mai sigur ca niciodata ca proiectul va merge ca uns. Cert e ca programul e in intarziere si s-ar putea pierde bani.

Neconcordante pe toata linia

Zilele acestea, Ion Stefan, seful Alternativei Ecologiste, s-a aratat extrem de ingrijorat de faptul ca cei care se ocupa de programul ISPA, adica intreaga administratie locala, nu-si fac datoria. Acesta aminteste ca, desi Primaria a publicat in presa faptul ca s-a semnat contractul pentru reabilitarea retelei de apa si canalizare - ISPA, doua enunturi in cadrul aceluiasi anunt se bat cap in cap: termen de finalizare decembrie 2009 si 23 de luni pana la terminarea lucrarilor..

Ion Stefan, care a fost directorul Apa Canal, sustine ca lucrarile ar fi trebuit demarate inca de acum un an de zile si pana in prezent nu s-a miscat ceva in acest sens.

"Este foarte clar ca este o neconcordanta intre ceea ce se declara si adevar pentru ca pana la finalizare, respectiv sfarsitul lui noiembrie 2009, mai este un an si noua luni, deci este clar ca au disparut cele sase luni de zile din acest contract. Am lasat un plan la Apa Canal care trebuia sa inceapa in ianuarie 2007, adica acum un an si ceva, cu aceste lucrari, cu etapele care trebuia sa fie facute in aceasta perioada si este clar ca ne aflam la o intarziere de mai mult de un an de zile. Deci exista un mare risc de blocare. In al doilea rand, nu vom reusi sa finalizam aceste lucrari, ceea ce inseamna ca Galatiul va trebui sa suporte integral valoarea costurilor acestor lucrari. Deci, daca nu vom reusi ca pana in noiembrie 2009 sa finalizam in totalitate acest program european, vom plati cele 60 de milioane de euro plus banii de la bugetul de stat", a spus Ion Stefan.

Practic, fostul director al societati locale de furnizare a apei reci trage un semnal de alarma legat de faptul ca programul ISPA, unul dintre principalele proiecte cu care se lauda primarul Dumitru Nicolae, are o intarziere de mai bine de un an de zile si ca exista pericolul, care poate deveni realitate la sfarsitul anului viitor, ca din bugetul municipalitatii sa fie restituite nu mai putin de 60 de milioane de euro, o suma aproximativ egala cu jumatate din bugetul pe acest an al Galatiului.

Primarul spune ca "munceste" din greu

Primarul Dumitru Nicolae spune insa ca, in continuare, se fac demersurile pe ISPA - apa canalizare, ca sa inceapa lucrarile, motiv pentru care este plin de sperante.

"Daca era el director (n.r. - Ion Stefan, fostul director de la Apa Canal) lucrarile erau intarziate cu doi ani. De unde stie el cat e intarziat si cat nu? Nici eu nu stiu daca sunt intarziate sau nu. Stiu un singur lucru: daca se lucreaza ca lumea, macar 12 luni, vor termina inainte de termen, adica in octombrie 2009. Oricum, problema la proiectele cu finantare de la UE e complicata: n-ai terminat in timp, ai de lucru. Cum au brailenii. Suporta municipalitatea retragerea banilor, asa ca inchipuiti-va ca nu ne lasam. Lucrarile incep cu un avans de 30%. Avem banii astia, dar ca sa ii dau trebuie sa imi dea garantie. Nu vreau sa patim ce s-a intamplat cu firma 'Atena' din Braila, care a luat banii si s-a dus sa se inchine la moaste. Deci totul trebuie facut pe principiile legalitatii. La ora actuala sunt discutii cand incep lucrarile, noi am si dat autorizatii ca sa fie adevarata problema. Asteptam sa ne intalnim cu constructorul si sa stabilim un program de lucru. Ma intereseaza strada Traian, pentru ca este o lucrare de mare anvergura", a spus Dumitru Nicolae.

Reamintim insa ca edilul sef al urbei promitea, inca de anul trecut, ca lucrarile pe strada Traian vor incepe in luna septembrie, dar acest lucru nu s-a intamplat. Ramane de vazut cand acestea vor fi demarate efectiv si daca se va reusi ca pana la sfarsitul anului viitor sa poata fi finalizata reabilitarea a nu mai putin de 120 de kilometri de retea de apa si canalizare.

In cadrul conferintei de presa sustinute in cursul saptamanii trecute, edilul sef al urbei a recunoscut ca, daca lucrarile nu vor fi realizate la termenele impuse de Uniunea Europeana, Galatiul va trebui sa dea inapoi cele 60 de milioane de euro.

Ce spune "istoria"

In urma cu mai bine de un an de zile, Ion Stefan, care era inca director al SC Apa Canal, se lauda cu atragerea fondurilor pe ISPA, mai ales ca, fiind inainte de intrarea in Uniunea Europeana, a reusit sa obtina o "reducere" de circa cinci milioane de euro, care acum s-ar putea duce pe "apa sambetei" cu program cu tot.

"Mi-am indeplinit toate obiectivele pe care mi le-am fixat cand am preluat societatea, adica am adus programul ISPA, am adus apa de Vrancea si am adus societatea pe profit", spunea Ion Stefan in urma cu un an si trei luni, chiar inainte de eliberarea din functia de director al SC Apa Canal SA.