La o simpla analiza a rezultatelor din cele doua tururi de scrutin, vedem ca in cele doua saptamani scurse intre acestea Nicolae a mai castigat 27.154 de voturi, in timp ce Lisinschi nu a mai castigat de partea sa decat 2.354 de sustinatori dintre cei care in primul tur au votat cu alti candidati. De ce aceste diferente, in conditiile in care in primul tur toti ceilalti 11 candidati la Primarie stransesera 38.100 de voturi? Unde s-au dus voturile acestora si de ce in al doilea tur de scrutin s-au prezentat la urne cu 8.592 de alegatori mai putini?

Daca e sa pornim de la prezenta la urne, mult mai slaba, putem spune ca mii de oameni au fost dezamagiti de oferta din al doilea tur de scrutin. Peste 8.500 de persoane nu au mai vrut sa mearga la vot la 15 iunie, gandindu-se ca nu au ce alege, ambii candidati avand tare peste care nu se poate trece. S-au prezentat totusi la vot peste 84.500 de electori si, daca facem abstractie de cei 55.000 de cetateni care i-au sustinut clar in primul tur pe cei doi candidati ajunsi in turul al doilea, atunci "batalia" in cele doua saptamani de campanie dintre cele doua tururi s-a dat pentru aproape 30.000 de voturi.

Aceasta e intrebarea pe care si-o pune orice om care vrea sa inteleaga unde s-a gresit sau care a fost actiunea care a adus victoria. E clar ca PSD a facut o campanie reusita, dar acest lucru nu explica in totalitate victoria lui Nicolae, pentru ca altfel acesta ar fi luat mai multe voturi inca din primul tur, ori, la 1 iunie, aproximativ 65% dintre alegatorii prezenti la urne nu l-au votat, preferand un vot pentru schimbare. Atunci de ce s-au razgandit votantii si au preferat sa pastreze acelasi primar?

Necula a dat lovitura de gratie

Lisinschi a avut si el bazinul lui electoral, pe care si l-a conservat bine inca din 2004. In 2008 s-a intamplat insa ceva. Totul a inceput, se pare, in momentul in care, in zilele premergatoare primului tur de scrutin, candidatul PD-L pentru presedintia Consiliului Judetului, Marius Necula, a iesit in strada calare pe un ATV, cu un intreg alai de masini dupa el, printre care se remarca in mod evident Hummer-ul condus de insusi Marian Ivan, cunoscut ca un cap al lumii interlope.

O miscare neinspirata a unui politician care ar fi in stare de orice pentru a pune mana pe putere in interiorul partidului... Cateva zile mai tarziu Marian Ivan a fost ucis in plina strada si galatenii au inceput sa vorbeasca mult despre lumea interlopa. Cum era si normal, prezenta lui Marian Ivan in campania unui pedelist a dat nastere la speculatii, ceea ce l-a dezavantajat clar pe candidatul democrat liberal.

Nu mai credem in promisiuni, dar avem sperante

Oamenii vor liniste, asa ca au ales varianta "sarac, dar fara bataie de cap". PSD a stiut sa-si mobilizeze electoratul si a profitat la maxim de portita lasata deschisa odata cu afisarea unui pedelist alaturi de un cap al lumii interlope, iar Nicolae a castigat pe fondul unui concurs de imprejurari care a determinat un vor negativ la adresa lumii interlope.

Oamenii au preferat sa nu riste. Nicolae a fost ales de numai 60.000 de cetateni. Alti 208.000 de alegatori au preferat sa nu se implice sau au votat pentru schimbare. Acum toti au un primar. Acelasi primar care timp de opt ani nu a putut dovedi ca poate determina dezvoltarea orasului, dar care duminica seara, la aflarea vestii ca a fost reales, a promis ca va face "tot ce-si doresc galatenii".

Speram ca se va tine de cuvant. Depinde insa cu ce fel de oameni se va inconjura, pe cine va propune ca viceprimar, city manager si consilieri personali, pentru ca e clar ca nu mai poate merge pe mana celor care l-au sfatuit (prost!) in ultimii ani. Duminica seara Nicolae a avansat cateva nume privind oamenii cu care are de gand sa lucreze, dar... asteptam sa vedem ce va iesi.