39 de candidati s-au inscris in cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. Este vorba de 20 de formatiuni politice si 19 candidati independenti care isi disputa cele 101 locuri din Legislativul de la Chisinau.
In ultimii doi ani moldovenii au fost chemati de trei ori la vot. Mai intai la alegerile la termen din aprilie 2009, apoi la cele anticipate din iulie acelasi an si recent, in septembrie, la un referendum esuat pentru modificarea Constitutiei. Dupa scrutinul de duminica, politicienii pro-europeni spera la o rezolvare a impasului politic prin care trece tara.

Campania electorala dura, nu lipsita de atacuri si acuzatii

Partidele politice din Republica Moldova au facut bilantul campaniei electorale. A fost dura, a fost corecta, nu lipsita de atacuri si acuzatii. Liderii de peste Prut spun ca aceasta campanie nu a menajat pe nimeni.
"Nu e usor sa vezi ca un partener de-al tau te ataca permanent. Nu suntem suparati si vom fi in continuare deschisi sa colaboram chiar si cu acei parteneri care ne-au atacat in aceasta campanie", a declarat Vlad Filat, presedinte PLDM.
Tot despre atacuri au vorbit si liberalii, care sustin chiar ca unele partide au oferit cadouri electorale. "Noi, Partidul Liberal, n-am atacat pe nimeni, nici cu sapun n-am umblat, nici cu orezul, nici cu macaroanele, nici cu gainile, nici cu cocosii, nici cu ratile, cu nimic", a spus Mihai Ghimpu, presedinte PL.
Comunistii au reclamat nereguli in timpul campaniei pentru aceste alegeri parlamentare si au anuntat ca vor superviza indeaproape numaratoarea voturilor pentru a semnala orice frauda electorala.
"Vom detine informatia operativa pe parcursul noptii de totalizare a rezultatelor care sunt. Deci rezultatele alegerilor parlamentare anticipate pe tara inclusiv pe fiecare raion aparte", a declarat Grigore Petrenco, candidat PCRM.
Campania electorala, care s-a incheiat vineri, nu a fost ocolita de incidente. Cel mai controversat moment a fost rapirea fostului director al Serviciului de Informare si Securitate, candidat pe lista Partidului Comunist, Artur Resetnicov.
De asemenea, cotidianul Izvestia scria joi ca Bucurestiul se amesteca fara nici un fel de scrupule in procesul electoral din Republica Moldova, fiindu-i teama de infrangerea Alianţei pentru Integrare Europeana (AIE) si de revenirea comunistilor la putere. Cotidianul rus sustine ca, in cazul victoriei comunistilor, opozitia proromana intentioneaza sa initieze miscari de strada cu varsare de sange, declansand represalii la adresa comunistilor si adeptilor lor din randul populatiei rusofone.
In conditiile unui asemenea scenariu, puterea liberal-democrata ar putea proclama starea exceptionala in republica si ar ceare ajutor tarilor vecine, in vederea restabilirii ordinii constitutionale. Baza juridica pentru aceasta a fost deja creata, sublinia Izvestia, mentionand un acord semnat cu Jandarmeria romana.