Moshemordechai.ro : 15 Ianuarie

Nu vreau sa respir teorii ale conspiratiei asa ca am sa plec de la presupunerea ca cel care a decis ca 15 Ianuarie sa fie sarbatorita ca "Ziua culturii nationale" a fost de buna credinta. Lipsit de intelepciune, dar de buna credinta, acesta va fi crezand ca e un lucru grozav, teribil de frumos sa serbezi brava cultura romana exact de ziua poetului national. Vivat!
De fapt ideea e o prostie. Pentru ca 15 Ianuarie e ziua lui Eminescu. Atat. Imaginati-va o statuie neinchipuit de frumoasa, fara pereche. Apoi imaginati-va ca cineva o acopera cu o prelata viu colorata, incarcata cu sclipiciuri, pe care sta scris cu litere de o schioapa: traiasca arta plastica! Piatra cioplita, ascunsa dedesubt, e de nevazut, e de neprivit. Ochiul intalneste doar panza colorata care celebreaza statuia pe care nimeni nu o mai vede. Intocmai se intampla si cu aceasta zi a culturii nationale. Ziua culturii ar trebui si poate fi in fiecare zi. Tot astfel si Eminescu ar trebui reamintit, recitit si pomenit in fiecare zi. Dar 15 Ianuarie ramane ziua lui. Ziua lui Eminescu.
Multe se spun si se scriu de ziua lui, insemnand tampla timpului cu vorbe prefacute, pomenind mereu aceleasi cateva versuri invatate in scoala, randuind aceleasi formale reverente doar pentru a bifa o zi ingrosata in calendar. Ce mai poti spune cu dreptate despre Eminescu dupa ce atatea s-au spus, de cele mai multe ori, cu fatarnicie?
Eminescu, prieteni, e o clipa. E clipa cand cosmosul s-a oprit din mers si Dumnezeu a vorbit romaneste. Iar astazi e ziua lui.