Wikipedia informeaza: Howard Phillips Lovecraft
Howard Phillips Lovecraft (n. 20 august 1890 in Providence, Rhode Island - d. 15 martie 1937, in Providence, Rhode Island) a fost un scriitor american, considerat unul dintre parinti literaturii fantastice a inceputului secolului XX.
Biografie
Lovecraft s-a nascut in casa familiei sale din 194 Angell Street in Providence, Rhode Island. Tatal sau, Winfield Scott Lovecraft, era vanzator ambulant. Mama sa, Sarah Susan Phillips Lovecraft, putea sa isi urmareasca arborele genealogic inca de la venirea in Massachusetts Bay Colony, Statele Unite (circa 1630). Cand Lovecraft avea 3 ani, se stia ca tatal sau suferise o cadere nervoasa intr-o camera de hotel dinChicago si fusese adus la Spitalul Butler, unde a ramas timp de 5 ani. Povestea colapsului psihic a fost o acoperire pentru a salva familia de rusine. De fapt, tatal micutului Howard Phillips era bolnav foarte grav de sifilis.
Lovecraft a fost crescut de mama sa, doua matusi si bunicul sau, Whipple Van Buren Phillips. A fost un fel de copil minune, la varsta de 2 ani recita poezii, iar la 6 ani deja scria. Bunicul sau l-a incurajat sa citeasca, aducandu-i carti ca 1001 de nopti, Bulfinch's Age of Fable si versiuni pentru copii ale Iliadei si Odiseei. Bunicul sau a starnit si interesul copilului pentru lucruri ciudate si stranii, spunandu-i povesti gotice originale. In perioada copilariei sale, Lovecraft a fost bolnav mai tot timpul. A frecventat scolile doar sporadic, dar a citit mult. A produs cateva publicatii de mic tiraj incepand cu 1899, in colaborare cu The Scientific Gazette.
Whipple Van Buren Phillips, bunicul sau matern, a murit in 1904, iar familia a ramas impovarata datorita administrarii defectuase a banilor si proprietatilor, fiind nevoita sa se mute intr-o alta casa, pe aceeasi strada, insa mult mai mica si nu la fel de comoda. Lovecraft a fost foarte afectat de aceasta pierdere a locului de nastere si pentru o vreme chiar s-a gandit la sinucidere. A suferit o cadere nervoasa in 1908 din cauza careia nu a reusit sa obtina o diploma de liceu. Astfel, esecul sau de a-si termina studiile si de a intra la Universitatea Brown l-a urmarit toata viata.
Opera
Primele sale lucrari slefuite au inceput sa apara in anul 1917 - The Tomb (Mormantul) si Dagon (Dagon). Tot in acest timp a inceput sa isi construiasca imensa sa retea de corespondenti intrucat scrisorile sale lungi, detailate impregnate de stilul sau aparte vor face din el unul dintre cei mai mari scriitori de corespondenta ai secolului XX. Printre corespondentii sai figureaza si Forrest J. Ackerman, Robert Bloch siRobert E. Howard.
Mama sa a murit in 1921. La putin timp dupa aceea, a inceput sa frecventeze o conventie a jurnalistilor amatori, unde a cunoscut-o pe Sonia Greene, care era de origine ucraineano - ebraica, si cu cativa ani mai mare decat Lovecraft, fiind nascuta in 1883. Cei doi s-au casatorit, cu toate ca matusile lui Lovracraft nu erau chiar multumite de acest aranjament. Cei doi s-au mutat in Brooklyn, New York, loc pe care autorul il ura. Astfel, peste cativa ani cei doi au convenit la un divort amiabil, urmat de intoarcerea lui Lovecraft in Providence, pentru a locui impreuna cu matusile sale. Perioada intoarcerii in Providence, ultima decada a vietii sale, a fost cea mai prolifica perioada de creatie. Atunci a scris aproape toate povestirile sale binecunoscute, publicate in Weird Tales si alte reviste, la fel ca si lucrarile mai lungi ca The Case of Charles Dexter Ward (Cazul Charles Dexter Ward) si At the Mountain of Madness (La poalele muntelui nebuniei).
In ciuda eforturilor sale a devenit din ce in ce mai sarac. A fost nevoit sa se mute iarasi, intr-o casa si mai mica, impreuna cu matusile sale. A fost foarte profund afectat de sinuciderea lui Robert E. Howard. In 1936 i s-a pus diagnosticul de cancer la colon si malnutritie. Ultimul an din viata l-a trait intr-o durere constanta, curmata de moartea sa in Providence.Mitologia Cthulhu

Cthulhu in orasul pierdut R'lyeh
Mitologia Cthulhu se refera la elementele, personajele, locurile si temele pe care le au in comun lucrarile lui Lovecraft si alti scriitori horror asociati. Impreuna formeaza toate elementele pe care scriitorii de horror Lovecraftian, le foloseau si continua sa le foloseasca. August Derleth a fost primul care a folosit acest termen, desi uneori este referit ca si Lovecraftian Mythos.
Traduceri in romana
- Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri stranii, Editura Leda, 2009, traducere Ligia Caranfil, ISBN 978-973-102-176-8
- Monstrul din prag, Editura Vremea, 2008, traducere Silvia Colfescu,ISBN 978-973-645-239-0
- Dagon si alte povestiri macabre, Editura Leda, 2005, traducere Mircea Oprita, ISBN 973-7786-96-3
- Demoni si miracole, Editura Leda, 2005, traducere Traian Fintescu,ISBN 973-7786-90-4
- Depozitia lui Randolf Carter - The Statement of Randolph Carter
- Cheia de argint - The Silver Key
- Dincolo de poarta cheii de argint - Through the Gates of the Silver Key
- In cautarea cetatii Kadath - The Dream-Quest of Unknown Kadath

Sursa: Wikipedia, enciclopedia libera