Jurnalul National: "Statul roman nu este un stat laic", sustine secretarul de stat Victor Opaschi (Autor: Eliza Popa)

Jurnalul National: In aceasta perioada, este in curs de dezbatere viitoarea revizuire a Constitutiei. Care este pozitia SSC in aceasta privinta? Aveti in vedere modificari sau completari ale textului constitutional legate de statutul religiei/cultelor in spatiul public?
Victor Opaschi: In acest moment, Secretariatul de Stat pentru Culte considera ca garantiile constitutionale privind libertatea religioasa si rolul cultelor in societate sunt suficiente. Nu consideram ca sunt necesare modificari de substanta. O Constitutie buna trebuie sa cuprinda ceea ce ne uneste, nu ceea ce ne dezbina. Iar ceea ce ne uneste pe noi ca societate este respectul fata de mozaicul de religii si confesiuni din tara noastra. Pentru ca sunt relativ multe si diferite intre ele, ceea ce putem face este sa garantam, prin Constitutie, libertatea religioasa cu tot ce inseamna e ea si eventual sa mentionam explicit principiul neutralitatii statului in raport cu viata religioasa a societatii..

Jurnalul National: Care sunt prioritatile dvs. in ceea ce priveste activitatea Secretariatului de Stat pentru Culte pentru anul 2013?
Victor Opaschi: Prioritatile mele pentru Secretariatul de Stat pentru Culte nu sunt de natura revolutionara. Stand timp de 22 de ani alaturi de presedintele Ion Iliescu am invatat ca echilibrul, consensul si tactul trebuie sa guverneze activitatea unui om politic. In plus, viata religioasa este prin definitie un domeniu unde statele moderne isi declina competenta, intervenind doar acolo unde cele cateva principii enuntate de poporul suveran in Parlament sunt subrezite. Este, deci, un domeniu unde statul trebuie sa fie discret, sa actioneze nediscriminatoriu atat in beneficiul celor credinciosi, cat si al celor necredinciosi.
In fruntea listei mele de prioritati se afla asadar afirmarea si promovarea neutralitatii statului in materie de viata religioasa si promovarea libertatii religioase. Totodata, Secretariatul de Stat pentru Culte intelege sa sprijine cultele pe de o parte in rolul lor social, ca parteneri ai statului in consolidarea unei societati bazate pe solidaritate, pe participarea intregii comunitati la sustinerea persoanelor si familiilor aflate in situatie de vulnerabilitate, iar pe de alta parte in rolul lor cultural si spiritual, ca parte a traditiei istorice romanesti si factori esentiali ai identitatii nationale si comunitare. Imi doresc foarte mult sa pastram bune relatii, de comunicare deschisa si de cooperare efectiva cu Biserica Ortodoxa Romana si cu toate cultele religioase.
Apoi, Secretariatul de Stat pentru Culte isi propune sa isi indeplineasca rolul public, care ii revine prin lege, acela de mediator in relatiile dintre culte, pentru a asigura pastrarea echilibrului intre culte si un climat de buna intelegere intre acestea.
Nu in ultimul rand, Secretariatul de Stat pentru Culte, ca principala institutie prin care statul roman isi defineste si gestioneaza politicile publice legate de viata religioasa din Romania doreste sa isi indeplineasca functia de informare publica punand la dispozitia decidentilor politici, a societatii civile si a tuturor celor interesati instrumentele necesare pentru intelegerea corecta a situatiei actuale relatiei intre stat si culte in Romania, in context european. Un prim pas in acest sens va fi editarea unui volum documentar ce va fi pus la dispozitia publicului, in care vor fi prezentate cadrul istoric si legal, romanesc si european al relatiei stat-culte in Romania, principalii actori ai vietii religioase din Romania si principalele documente legale ce incadreaza relatia stat-culte in prezent. Acest volum documentar va trata, pe scurt, si principalele chestiuni legate de aceasta relatie si care se afla acum in dezbaterea publica. Speram ca, punand la dispozitia decidentilor politici si a publicului date suplimentare, sistematizate, vom putea avea mai apoi o dezbatere publica mai informata, mai riguroasa si totodata mai fertila.

Jurnalul National: Daca ar fi sa ne dati cateva exemple concrete, un lucru la care dvs. personal tineti in mod deosebit?
Victor Opaschi: Daca e sa va vorbesc de o chestiune practica, de multe ori neglijata, dar la care eu personal tin foarte mult, as vrea sa evoc aici situatia comunitatilor romanesti de peste hotare, atat a celor din diaspora cat si din tarile vecine. Mai ales in ceea le ce priveste pe acestea din urma, sunt cateva dosare nerezolvate pe care speram sa le solutionam, cum e situatia romanilor din Ucraina si Serbia. Avem cazul Episcopiei Ortodoxe Romane "a Daciei Felix", cu sediul la Virset, in Serbia, care inca nu e recunoscuta de autoritatile sarbe, si nici de Biserica Ortodoxa Sarba, cu toate ca Statul roman a recunoscut Episcopia Ortodoxa Sarba, apartinand canonic de Patriarhia Serbiei, drept cult distinct. Ma preocupa asadar soarta romanilor de pe hotare si imi propun ca institutia pe care o conduc sa faca tot ce se va putea pentru ca acestia sa isi poata pastra identitatea proprie, limba si cultura proprie si nu in ultimul rand ca ei sa isi poata exercita dreptul de a avea servicii religioase in limba materna.
Vreau sa va spun ca, in aceasta privinta, am luat initiativa de a organiza noi, Secretariatul de Stat pentru Culte, la sfarsitul lunii mai o intalnire la care am invitat reprezentanti ai principalelor institutii ale statului care se ocupa de soarta romanilor din afara granitelor, cum ar fi Biserica Ortodoxa Romana, Presedintia Romaniei, Ministerul de Externe, Departamentul Romanilor de Pretutindeni, Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii, Ministerului Educatiei si Invatamantului, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, reprezentanti ai diferitelor organizatii si forumuri de reprezentare ale romanilor de peste hotare. Au fost dezbateri legate de diferitele probleme ale comunitatilor romanesti din afara granitelor, din tarile vecine si din diaspora, si s-au cautat solutii pentru o cooperare mai buna intre diferitele organizatii implicate. Incercam sa aducem la aceeasi masa reprezentantii tuturor acestor institutii si organizatii, sa discutam, sa gasim solutii impreuna.
Organizand aceasta dezbatere la noi, la Secretariatul de Stat pentru Culte, am vrut sa atragem atentia asupra lucrurilor care ne unesc, pentru a le putea depasi pe cele care ne dezbina. Insa ceea ce ne uneste e mult mai important, iar ceea ce avem de facut e mult mai urgent, dar si mai anevoie de realizat, daca nu vom lucra impreuna. Ceea ce ne uneste este nevoia, dorinta si stradania de a pastra, de a sustine si de a consolida identitatea romaneasca a tuturor romanilor de peste hotare si atasamentul lor fata de Romania. Or, aceasta identitate e marcata in primul rand de limba, de cultura si de spiritualitate. Noi, la Secretariatul de Stat pentru Culte, stim poate cel mai bine cat de important este rolul bisericilor romanesti de peste hotare: ele sunt de multe ori singurele comunitati in care romanii se intalnesc, se regasesc pe ei insisi si unii cu ceilalti, iar parohiile sau comunitatile bisericesti locale sunt de multe ori singura forma stabila de agregare a comunitatilor romanesti, oriunde ar fi ele. Dorinta noastra ca institutie si a mea personal este sa intelegem toate aceste lucruri si sa depasim orgoliile personale, pentru ca lucrarea noastra comuna de sprijinire a identitatii nationale a romanilor de peste hotare este un demers pentru viitor, inscris in durata lunga, si pentru care avem nevoie unii de altii.