AMPress : Din ce desisuri de legenda a iesit Iepurasul de Paste. Vezi semnificatia traditiei
Sarbatoarea crestina a Pastelui este legata, fireste, de Invierea Domnului. De unde si de cand a aparut iepurasul care e insotitor indragit al sarbatorilor, fie ca un dulci din ciocolata, fie ca o jucarie pe care o daruim? Traditia indragitului Iepuras de Paste isi are originile in legendele pagne. Cum a ajuns micutul blanos sa fie asociat cu aceasta sarbatoare, va vom arata in randurile care urmeaza. Iepurele reprezinta la pagani simbolul lui Eostre, zeita primaverii. Aceasta era adesea asociata cu ouale si iepurele, deoarece se spune ca zeita a gasit o pasare ranita in timpul iernii, iar singura solutie pentru a o salva a fost sa o transforme in iepure. Desi nu mai era pasare, iepurele putea sa faca oua. De asemenea, se spune ca iepurele este o fiinta lunara, iar ciclurile lunii sunt cele care determina in ce zi sarbatorim Pastele, in fiecare an. Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, fiind mentionat in carti, in jurul anului 1500, desi e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme in traditia populara. Germanii sunt primii care au inventat dulciurile in forma de iepuras, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.
In America, aceasta traditie a iepurasului de Pasti, care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti, a fost adusa de emigrantii germani. De asemenea, pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legenda. La unele triburi, exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa era creditat cu inventarea scrisului.
Pentru budisti, iepurasul este, de asemenea, o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurasul s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.
Si in traditia chineza, iepurasul este o creatura care traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii.
Indiferent de natura sa pagana sau crestina, Iepurele de Paste este un personaj recunoscut in toata lumea, pe care am ales sa il asociem cu drag de Sarbatoarea Pastelui.
Sursa " alba24.ro