moshemordechai.ro: Esti taliban?
In orice discutie, despre orice, mai ales dacă pornesti aceasta discutie in mediul deschis al internetului, ai ocazia de a te ciocni de aia care stiu ei mai bine. Fireste, pot exista puncte de vedere diferite, se poate intampla sa gresesti, sa fii insuficient sau gresit informat, dar nu despre asta e vorba. Chiar si atunci cand formulezi o opinie - personala si subiectiva, ca orice opinie- , musai apare si cel care stie el mai bine ce gandesti sau ce ar trebui sa gandesti. Nu o sa iti spuna niciodata ca el are o alta parere, ci ca tu gresesti. De ce? Pentru ca el are o cu totul alta parere, care evident e cea corecta.
Dar mai ales exista talibanii. Prizonierii unei singure idei, in care investesc o credinta fanatica, gata sa te admonesteze ori de cate ori felul in care vezi tu lucrurile nu se potriveste credintei lor. Daca te incumeti sa ai o parere care umbreste icoanele inchinarilor lor, chestiunea devine un afront personal, care nu poate trece fara aspria mustrare. Pentru taliban nu exista idei, ci ideile lor. Pentru taliban nu exista adevar, ci adevarul lor. Tot astfel cum nu exista principii, ci doar lucrul in care cred ei. Iar toate acestea sunt schimbatoare, intr-o neincetata prefacere, pentru ca, mai presus de orice, talibanul nu zaboveste pe teritoriul arid al principiilor, ci isi atarna credinta, de cele mai multe ori, de un nume.
Cum iti dai seama ca esti un taliban? E nevoie de o severa auto-evaluare? Exista cateva indicii de care ai putea tine seama:
1) Daca pentru a te descrie te introduci o categorie, care categorie e botezata cu numele celui intru adoratia caruia iti cheltuiesti excesiv de multe resurse ( basist, crinist, pontist, iliescist etc.) atunci esti cu siguranta taliban.
2) Daca te declari adept al unor principii pe care mai apoi le renegi, doar pentru ca idolul tau insusi le-a renegat, atunci esti taliban.
3) Daca gasesti ca fagaduielile niciodata implinite ale idolului tau sunt dovezi de pragmatism, minciunile pilde de flexibilitate, iar demagogia cea mai de jos e demonstratie de inzestrare retorica, esti taliban.
4) Daca vorbesti despre principii serioase, despre riguroase reguli morale, daca imputi tuturor neasezare in aceste principii si valori, dar cand vine vorba de cel al carui adept te declari, constati subit, ca oameni suntem cu toti, atunci, nu e nicio indoiala, esti taliban.
5) Daca ignori, omiti sau simti nevoia sa interpretezi in fel si chip ceea ce afli despre idolul la care te inchini, doar pentru a (te) convinge ca e fara de pacat, fara de cusur, icoana facatoare de minuni, esti, clar, taliban.
6) E bine sa stii ca talibanul e intotdeauna convins ca nu poate fi suspectat de talibanism; el nu se socoteste fanatic, ci spune ca are convingeri; nu are indoieli, are certitudini; greselile idolului sau nu sunt greseli, ci abile mutari strategice, iar pacatele sale nu sunt pacate, ci marunte si admirabile demonstratii ale umanitatii sale.
7) Daca esti ferm convins ca pentru cele care i se reproseaza idolului tau, intotdeauna, de vina sunt altii: cei din jurul sau, tradatorii, presa, rau-voitorii, serviciile (autohtone sau straine) etc. atunci e bine sa admiti ca s-ar putea sa fii taliban.
8) Daca esti convins ca El (intotdeauna cu majuscula) e singurul care ne poate mantui pe toti... ghici ce?
9) Daca nu reusesti sa iti amintesti, dupa minute bune de truda a memoriei, nicio realizare a idolului tau, dar poti vorbi ore in sir despre inzestrarea sa retorica si dibacia cu care se invarte printre principii, accepta ca esti taliban.
10) Daca singurele reprosuri pe care le poti formula cand vine vorba despre cel al carui fanatic suporter esti, sunt de tipul "e prea bun", "e prea ingaduitor", "e prea destept", atunci ... realizezi ce urmeaza?
In fine, esti taliban. Nu e nicio nenorocire. Te iubim si asa. Sau macar suntem dispusi sa te suportam. Incearca, totusi, sa nu testezi limita pana la care suntem dispusi sa mergem cu asta. Si nu injura stanga, nici dreapta, nu-i injura nici pe monarhisti, ecologisti, comunisti, filatelisti sau manelisti! Pentru ca esti taliban, iar opiniile tale se schimba odata cu ale idolului tau. Si nu se stie cand te trezesti la stanga, dreapta, monarhist, ecologist, filatelist, comunist sau... ptiu!