Miercurea Cenusii. Iata ce semnificatie are ziua de astazi

Miercurea Cenusii este, pentru credinciosii romano-catolici, prima zi a Postului Mare. Sarbatoarea a fost instituita in timpul pontificatului lui Grigore I cel Mare. Cele doua zile de dinaintea Miercurii Cenusii sunt, in lumea catolica, punctele culminante ale carnavalului.
Denumirea "Miercurea Cenusii" se datoreaza obiceiului ca ramurile de salcie (palmier, maslin sau de alt arbore) sfintite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au impodobit icoanele si statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, sa fie aduse la biserica spre a fi arse. Cenusa lor se foloseste la iesirea de la slujba, presarandu-se pe fruntea credinciosilor, in timp ce preotul spune: "Adu-ti aminte, omule, ca din tarana esti, si in tarana te vei intoarce" (Geneza, 3,19), cuvintele pe care Dumnezeu i le-a spus lui Adam cu ocazia izgonirii sale din rai.
Cenusa se pune pe capetele credinciosilor, prezenti la slujba, ca semn de pocainta si de angajament de a tine postul cu curatenie.
Biserica Ortodoxa nu are traditia impunerii cenusii, insa duminica intrarii in post, numita Duminica izgonirii lui Adam din rai, face trimitere la acelasi text, ca si cel folosit in Biserica Romano-Catolica (Geneza, capitolul 3).
Sursa: cultural.bzi.ro