Val Valcu (DeCeNews): Cat de tare s-a ars Biserica cu incinerarea

Un fel de Danilet ortodox a scris pe blog ca incinerarea lui Nicolaescu e "tangentiala cu sinuciderea", ca urmare nu se poate face suljba de inmormantare. Interdictia BOR, in cazul Nicolaescu, a generat un val de proteste. Pe internet, partea adversa aduce ca argument suprem intrebarea "de ce nu interzic popii astia crematoriile, daca incinerarea e un pacat?". Zi, Doamne fereste sa inceapa preotii sa interzica una si alta! In scurt timp am ajunge ca in Afganistan, unde studentii la teologie au impus regimul cu acelasi nume (taliban). Situatia, asa cum se prezinta acum, mi se pare simpla si corecta.
Biserica Ortodoxa are un set de legi/norme/reglementari. Nici pe departe la fel de complicate ca legile omenesti, alea cu chichite avocatesti, cu capcane pentru fraieri sau cu portite pentru smecheri. Daca nu-ti convin legile bisericesti, n-ai decat sa nu le respecti. Iti poti alege alt cult, ca ai de unde, sunt cu sutele, sau poti trai ca liber cugetator. Nu risti nimic: nici nu-ti cresc taxele, nici nu faci parnaie, daca pleci din turma pastorita de Prea Fericitul Daniel.
Daca ne gandim, insa, la viata viitoare, pedeapsa e o condamnare mult mai severa: nu de 10-20 de ani, ci pentru eternitate, fara eliberari conditionate sau pe caz de boala.
De fapt, cei care protesteaza la deciziile BOR sunt niste lasi, care nu isi asuma riscurile, dar vor sa incaseze beneficiile. Vor sa o duca bine pe lumea celalalta, asa ca dau acatiste, tin post cu chiftelute de soia si pastravior, cand e dezlegare la peste, isi fac trei cruci mari cand trec cu masina pe langa biserici si, de Paste, se delecteaza cu drob, din miel adevarat, nu din pate de ficat. Aceeasi oameni, ar vrea ca Biserica sa fie mai relaxata, sa nu mai insiste atata pe reguli vechi, sa se modernizeze. Sa accepte ca omul mai si minte, mai si fura, mai face cate un avort, se mai duce la curve, sau chiar se sinucide, daca are chef, ce mare lucru, doar nu mai suntem in Evul Mediu.
Daca nu esti ortodox, ce-ti pasa de interdictia de incinerare? Care-i treaba ta? Daca esti, respecta regula sau pleaca, nu te certa cu BOR. Efortul de a face lucrurile pe jumatate, conform regulei las’ ca merge si asa, mi se pare inutil. Daca au dreptate contestatarii BOR, te-ai obosit degeaba, daca are dreptate Biserica, ai sfeclit-o. Judecatorul iti cunoaste si gandurile, nu doar faptele, iar avocati, in acest caz, nu prea exista.