Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua universala a iei traditionale romanesti. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Sarbatorim astazi, de Sanziene, Ziua universala a iei traditionale romanesti, ajunsa la cea de a treia editie. De remarcat este faptul ca aceasta sarbatoare nu a fost fixata de institutii nationale sau internationale, ci a aparut la initiativa comunitatii online La Blouse Roumaine, ca o decizie a mai multor oameni care comunica prin retele de socializare in scopul salvgardarii patrimoniului nostru cultural, inclusiv a costumului popular, iar, an de an, sarbatoarea mobilizeaza din ce in ce mai multe persoane, institutii si comunitati din intreaga lume.
Prin acest eveniment se constientizeaza si se promoveaza valorile romanesti si este o zi de o amploare considerabila, dat fiind contextul crizei identitare pe care o traversam si noi, ca natiune, intr-o societate in care fenomenele globalizarii sunt din ce in ce mai accentuate. Aceasta zi este un prilej pentru noi, romanii, oriunde ne-am aflat, de a ne intoarce la izvoare, la radacini, de a ne revitaliza traditia.
Costumul popular reprezinta cea mai sincera si mai frumoasa forma de manifestare a unei culturi, iar la noi ia este piesa de gratie, cea mai reprezentativa. In cadrul portului traditional romanesc, camasa a constituit intotdeauna piesa principala, care evidentia in cel mai inalt grad, prin ornamentica, prin calitatea materialelor si a executiei, statutul social-economic si personalitatea purtatorului. Frumoase, colorate, diversificate, inflorate sau cu motive geometrice, pure si atat de incarcate cu semnificatii, iile sunt parte din sufletul neamului romanesc.
Aceasta sarbatoare vrea ca peste tot in lume sa se inteleaga povestea iei, sa se inteleaga ca nu e doar o haina, ci ca e o matrice culturala si un simbol identitar, iar cine poarta ii, camasi sau costume traditionale, oriunde s-ar afla, spune povestea noastra, a romanilor, si promoveaza imaginea frumoasa a Romaniei, acasa sau in lume.
Ia romaneasca a conservat in ea codul genetic al poporului nostru, intr-o armonie de culori si simboluri adunate de milenii. Misiunea noastra este sa descifram acest cod si sa-l transmitem mai departe!