Filmul The Square, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, anul acesta, poate fi vazut in premiera in Romania, in Competitia celei de-a treia editii a Festivalului International de Film Cinepolitica, care va avea loc intre 8-13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu si Union.
Documentarul lui Jehane Noujaim (Control Room) surprinde schimbarile sociale din Egiptul ultimilor ani, prin intermediul povestilor personale, emotionante, ale unora dintre protestatarii din Piata Tahrir. Unul dintre ei este actorul Khalid Abdalla, protagonist in filme ca The Kite Runner, United 93 sau Green Zone care, inspirat de activismul tatalui sau, inchis in Egipt in anii 70 și plecat in exil, s-a intors din Londra pentru a se alatura revolutiei. Apreciat pentru stilul vizual, pentru forta si emoția lui, The Square a castigat Premiul publicului la festivalurile de la Sundance și Toronto, si a fost numit Cel mai bun documentar al anului 2013, de catre International Documentary Association, trofeu primit de Jehane Noujaim in ovatiile audientei.
Filmul este unul dintre putinele finanțate prin crowdfunding nominalizate la Oscar.
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=upWl4Wk7U3U
De cronici extrem de favorabile s-a bucurat și un alt film din competiție, Neighbouring Sounds / O Som ao Redor, drama braziliană regizată de Kleber Mendonca Filho si propusa de Brazilia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta. Provocator, filmul exploreaza schimbarile sociale recente din Brazilia, grație relativei stabilitati politice si cresterii economice puternice.
Viața cotidiana intr-un cartier middle-class din Recife ia o turnură neașteptată după sosirea unei firme independente de paza. Prezenta garzilor le ofera locuitorilor o oarecare senzatie de siguranta, dar le provoaca mai degraba anxietate, intr-o cultura bazata inca pe frica. "Un film remarcabil", "iti taie rasuflarea", scria "Los Angeles Times" despre Neighbouring Sounds, care a castigat peste zece premii in festivaluri. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zFOkMovnkI0
In competiția Cinepolitica va rula, in premiera in Romania, si un film proaspat adus de la Festivalul de la Berlin, din secțiunea Panorama: impresionantul I’m Not Angry!/ Asabani Nistam!, de Reza Dormishian (Iran). Navid, un iranian de origine kurda din Teheran, este dat afara din universitate din cauza activismului său politic si forțat să-si gaseasca ceva de lucru, intr-o societate in care tinerii iși găsesc cu greu locul.
Indragostit de o tanara cu aceleasi vederi politice, Navid e pe cale sa apeleze la o solutie extrema, pentru a se putea casatori cu ea. Un film emotionant despre cum politica afecteaza profund vietile personale.
Din cauza acestui film, televiziunea de stat iraniana si-a intrerupt de patru ori emisia in direct, la Fajr Film Festival din Teheran, unde cineaștii iranieni s-au aratat revoltati de excluderea sistematica a productiilor care nu respecta linia ideologica.
Printre cele 8 titluri din competitia Cinepolitica 2014 se afla si un documentar despre abuzurile marilor companii farmaceutice, Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray si narat de William Hurt, și Occupation: the 27th Picture, in regia croatului Pavo Marinković.
Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Nayional al Cinematografiei (CNC).