Iata ce puteti afla despre mari scriitori, personalitati marcante, precum Dostoievski, Verlaine, Oscar Wilde si altii, care au stat in inchisoare si daca acest lucru a avut vreun impact asupra operei lor, potrivit L‘Internaute.

Feodor Dostoievski,
In tinerete, marele scriitor rus frecventa cercurile socialiste cu baze utopiste, care luptau cu absolutismul tarului Nicolae I. A fost arestat, condamnat la moarte, apoi gratiat, pedeapsa comutandu-i-se la 4 ani de deportare intr-un lagar din Siberia. Va scrie "Amintiri din casa mortilor" si toata viata va ramane consecvent ideii ca a pacatuit, fiind condamnat pe drept.

Oscar Wilde
Irlandez la origine, Wilde a scris romane, piese de teatru, poezii si povestiri. Foarte istet si iscusit in arta scrisului, a devenit un autor de succes. Avea multe procese intentate si a primit doi ani de inchisoare pentru "indecenta cu barbati".

Paul Verlaine
Francezul Verlaine a fost asociat cu miscarea simbolismului si este considerat cel mai puternic reprezentant al curentului. Cand poetul Arthur Rimbaud i-a scris, Verlaine si-a parasit sotia si copilul in favoarea poetului, care i-a devenit iubit. Pe care l-a si impuscat din cauza geloziei intr-o seara de betie. Desi nu l-a omorat, a intrat la puscarie pentru o scurta perioada.

Aleksandr Solzhenitsyn
Fiind si istoric, a avut tangente cu zona politica. A fost acuzat de propaganda anti sovietica si condamnat la 8 ani de munca silita, urmata de exil permanent. Acest lucru nu l-a impiedicat insa sa scrie in secret. Si a luat si un Nobel ulterior.

Voltaire
Pe numele sau Francois-Marie Arouet, scriitorul era cunoscut ca un om literat si cult, filosof si aparator al libertatii si religiei. Astfel si-a creat in timp probleme cu Biserica Catolica si cu guvernul, care i-au adus numeroase intemnitari si exiluri.

Cervantes
De origine spaniola si cunoscut pentru Don Quijote in special, Cervantes s-a implicat si in cariera militara si a fost capturat de pirati. A fost rascumparat, iar ulterior a inceput sa aiba probleme financiare. Discrepantele dintre declaratiile sale si adevar in postura de colector de taxe i-au adus inchisoarea pentru o perioada.