ringincentrulvechi.ro: Bucurestiul poetic

Pana in luna septembrie, aveti ocazia sa alegeti poemele Bucurestiului. Saptamanalul "Centrul Vechi" in varianta tiparita, dar si site-ul publicatiei noastre gazduiesc o campanie in cadrul careia cititorii sunt invitati sa citeasca si sa aleaga poemele preferate despre Capitala.
Dincolo de statistici sau de discursurile publicitatii se afla relatiile de zi cu zi pe care localitatea le are cu cei care o locuiesc. Poezia surprinde o dimensiune la care foarte rar au acces abordarile statistice sau jurnalistice: expresivitate afectiva. Poeti cunoscuti de azi, dar si autori aflati in curs de consacrare vor fi invitati sa vorbeasca despre orasul in care locuiesc si sa ne recomande un text propriu care vorbeste despre Bucuresti. In fiecare saptamana, un poem si un poet va vor astepta in "Centrul Vechi" pentru a va oferi perspective unice asupra orasului pe care il cunoastem cu totii. Proiectul "Bucuresti: orasul si poezia" este coordonat de poetul Razvan Tupa. "Autorii pe care ii vom invita in acest proiect sunt poeti publicati, fiecare dintre ei fiind recomandat prin cele mai importante premii literare din ultimii ani.

Harta autorilor

Atat autori care au debutat in ultimul deceniu, cat si poeti contemporani deja consacrati le vor oferi cititorilor cate un poem propriu care interactioneaza cu orasul in care locuim", a spus coordonatorul proiectului. Poemele si interviurile le veti citi in lunile iunie, iulie si august in ziar si pe site, iar in luna septembrie veti avea ocazia sa votati on-line poemul preferat, pentru a ne intalni intr-un eveniment cu public la finalul proiectului. Printre poetii care au confirmat prezenta in proiect se numara Angela Marinescu, Nora Iuga, Liviu Ioan Stoiciu, Gheorghe Iova, Ioan Es Pop, Florin Iaru, dar si autori debutati in ultimii 10 ani, ca Andra Rotaru, Claudiu Komartin, Dan Mihut, Dmitri Miticov, Sivia T sau Livia Stefan.

Cu Florin Iaru, "de-a wati ascunselea" la Piata Domenii

Primul poet care a raspuns invitatiei noastre este Florin Iaru. Saptamana aceasta (luni), veti avea ocazia sa cititi pe site-ul ziarului "Centrul Vechi" poemul sau din anii a80, "de-a wati ascunselea" care invoca zona in care si-a petrecut poetul adolescenta, fosta 1 Mai, Piata Domenii. Autorul "Cantecelor de trecut strada" ne-a insotit pe strazile din jurul actualului bulevard Ion Mihalache. "Criza energiei a alungat bulevardul 1 Mai/ la periferie./ N-auzi cantari, nu vezi lumini de baluri;/ masina 34, inhamata la soferi singuratici/ isi castiga existenta.//" incepe poemul prin prisma caruia va vom invita sa redescoperiti orasul in aceasta saptamana. Intrati pe site-ul ziarului si cautati editia de saptamana viitoare a "Centrului Vechi" pentru perspectiva poetica asupra Bucurestiului.