LIBERTATEA: Astazi se implinesc 157 de ani de la Mica Unire, realizata de Alexandru Ioan Cuza pe 24 ianuarie 1859, la Bucuresti
Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie in acelasi an, a fost numit domnitor si in Tara Romaneasca. A fost semnata astfel, de facto, unirea celor doua tari locuite de romani. Trei ani mai tarziu, pe 24 ianuarie 1862, unirea a fost recunoscuta international, iar statul a primit numele de Romania. Dupa 59 de ani, in 1918, Romania”a reusit sa devina Romania Mare in urma unirii cu Basarabia, Bucovina si Transilvania, locuite si ele preponderent de romani. In urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania a pierdut insa Basarabia si Bucovina. In acest moment, Romania si Republica Moldova sunt doua state independente, in care limba oficiala este romana. Ce urmeaza, vom mai vedea… Ceea ce stim este ca statalitatea pe acest teritoriu a gravitat in jurul Muntilor Carpati, intre Tisa, Nistru, Dunare si Marea Neagra, in mai multe etape.

Perioada antica: Regatul lui Burebista

Burebista (82-44 i.Hr.) a fost un rege dac care a stabilit prima capitala in nordul actualului judet Giurgiu. Intr-un timp relativ scurt, el a unit triburile geto-dace, prin diplomatie si lupte, cu ajutorul preotului Deceneu si a creat un stat puternic, cu centrul la Sarmizegetusa Regia, in Muntii Orastie.
- Ajuns in fruntea neamului sau, getul Burebista s-a inaltat atat de mult prin exercitii, abtinere de la vin si ascultare fata de porunci, incat in cativa ani a faurit un stat puternic si a supus getilor cea mai mare parte din populatiile vecine, ajungand sa fie temut chiar si de romani, a scris geograful si istoricul antic Strabon, care si-a redactat opera la putin timp de la disparitia lui Burebista. Potrivit lui Strabon, regatul lui Burebista se intindea la nord pana in Carpatii Padurosi, la vest pana la Dunarea Mijlocie si actuala Slovacie, la sud pana in Muntii Haemus din Balcani, iar la est pana la gurile Bugului si la Marea Neagra.Dimensiunile regatului condus de Burebista erau cam de trei ori cat Romania actuala

Perioada medievala: Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca

De la cucerirea romana pana in Evul Mediu, datele despre formele de statalitate in zona carpato-danubiano-pontica sunt rare si destul de neclare.Incepand cu anul 1200, aparitia statelor feudale Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca a fost influentata de Regatul Ungariei. Interesant este ca puterea armata a Regatului Ungariei medievale a stat, spune istoricul Vasile Parvan in lucrarea Studii de istorie medie si moderna, in puterea militara a micilor cnezi romani din Ardeal. Din ei se trage, de altfel, Matei Corvin, regele Ungariei. Dupa moartea lui Corvin, nobilimea maghiara a limitat asa de mult drepturile taranilor, in special ale celor romani din Ardeal, incat la 1514 a rabufnit o revolta care s-a transformat in razboiul taranesc condus de Gheorghe Doja. Dupa reprimarea, cu greu, a revoltei, nobilimea maghiara a exclus total populatia romaneasca, inclusiv micii nobili romani, din viata politica a Transilvaniei. Acest lucru a facut ca in momentul in care Imperiul Otoman, condus de Suleiman Magnificul, a atacat Ungaria, armatele micilor cnezi romani sa nu mai participe la apararea tarii, asa cum se intamplase pe vremea lui Pavel Cneazul, de exemplu, cand rege era inca Matei Corvin, adica tot un roman. Drept urmare, Ungaria, dezarmata, a pierdut batalia de la Mohacz (1526) si a devenit pasalac. Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova au intrat total in sfera de influenta a turcilor â€" dar nu ca pasalacuri, ci entitati politice de sine statatoare. Puterile vremii aveau nevoie de state-tampon pentru a evita confruntarea directa.

De unde vine numele tarii, Romania?

La inceputul secolului al XVII-lea, carturarul italian Giacomo Luccari a folosit cuvantul Romania, denumind astfel Tara Romaneasca. In secolul al XVIII-lea, acelasi termen a fost folosit de carturarul sas Martin Felmer. La 1816, carturarul grec Dimitrie Philippide a scris o Istorie a Romaniei si o Geografie a Romaniei in greaca. Multa vreme s-a considerat ca aceste carti au constituit actul de botez al Romaniei, dar medievalistii continua sa descopere si azi mentiuni mai vechi ale unor termeni asemanatori, precum Romaniolia. Ca atare, inca nu se poate spune cu exactitate unde, in adancul timpului, s-a nascut acest cuvant.

Perioada Mihai Viteazul

Mihai Viteazul ( n. 1558 â€" d. 9 august 1601) a fost un boier roman care a detinut dregatoriile de banisor de Strehaia, stolnic domnesc si ban al Craiovei, inainte de a ajunge domnul Tarii Romanesti.In 1599, Mihai Viteazul a intrat in Transilvania prin pasul Buzau, cu o armata formata din romani si mercenari de diferite etnii, inclusiv unguri si secui. Dupa ce a castigat batalia de la Selimbar (octombie 1599), si-a facut intrarea triumfala in Alba Iulia. In mai 1600, a castigat batalia de la Bacau si a devenit singurul stapanitor al Moldovei. Intr-un document din 6 iulie 1600, el se proclama Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei. Dupa un an, Mihai Viteazul a fost ucis langa Turda, iar unirea… s-a destramat. De ce a facut voievodul muntean aceasta unire? Pentru ca a vrut sa urmeze exemplul domnitorului moldovean Petru Rares, care a reusit in anul 1529 sa se faca domn peste 210 localitati din Transilvania. Cronicile spun multe despre acest voievod: La trecerea trupelor lui Rares, toti atarna de el si nimeni nu poate misca altfel, iar acei valahi din cauza limbii comune cu usurinta s-au unit cu el facand o uniune”. In anul 1542, fruntasii romanilor transilvaneni au acceptat propunerile de apropiere facute in numele lui Rares si al voievodului muntean Radu Paisie (1535-1545) pentru desfiintarea vamilor dintre cele trei state locuite preponderent de romani. Moartea lui Petru Rares a stopat insa proiectul.

Primul Razboi Mondial si Marea Unire din 1918

Izbucnirea Primului Razboi Mondial, in 1914, a pus Regatul Romaniei intr-o situatie delicata: regele Carol I, de origine germana, dorea sa intre in lupta de partea germanilor, dar clasa politica romaneasca dorea sa se alieze cu Antanta, pentru a castiga Ardealul. Dupa decesul lui Carol I, in 1916, Romania a intrat in razboi de partea Antantei si a reusit unirea cu Basarabia, Bucovina si Transilvania. In 1940, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania Mare a pierdut Basarabia si Bucovina, in urma pactului Ribentrop- Molotov, si o treime din Ardeal, in urma dictatului de la Viena. In aceste conditii, Romania condusa de maresalul Ion Antonescu s-a aliat cu Hitler si a declarat razboi Uniunii Sovietice. La inceputul anului 1941, granitele de est ale Romaniei se aflau pe raul Bug. Dupa razboi, Romania a ramas in granitele actuale.