amosnews.ro Adrian Sarbu: Suntem romani si nu stim de ce
Fostul sef al Pro TV, Adrian Sarbu, aflat intr-o situatie delicata, datorita procesului in urma caruia s-ar putea alege cu o condamnare, traieste un puternic sentiment de frustrare, provocat de faptul ca la aniversarea a 2 decenii de la crearea postului pe care el l-a construit, actuala conducere a acestuia nu a catadixit nici macar sa-i pomeneasca numele. El vorbeste despre peisajul trist al Romaniei dupa Revolutie incercand sa faca uitata propria sa contributie din perioada in care PRO TV devenise un agent de influenta al Puterii, el insusi complacandu-se in postura de eminenta cenusie pe linga politicieni ca Emil Constantinescu, Radu Vasile sau Mircea Geoana, care i-a fost si nas de cununie la casatoria cu Janine. Sarbu vede realitatea sub forma unui film in care romanii au fost distributi in niste roluri triste: de tigani si curve.
- Filmul nostru azi: suntem romani si nu stim de ce. Pana in '89 ni s-a dat sa jucam in filmul lui Ceausescu. Figuranti intr-o tragedie de care copiii nostri rad.
Am fost eroi la Revolutie si ne-am cumparat Libertatea de a trece de la comunism la democratie, murind ca prostii. Am crezut in Revolutie pana am aflat ca am furat-o si pe asta. Cand sa intram in filmul cu capitalistii care ne stim dintotdeauna, ni s-a spus ca suntem neocomunisti si trebuie sa asteptam bonuri de ordine la NATO si UE.
Am baut niste coca cola, am fost din nou eroi, in '96, ne-am lepadat de neocomunism si de fabricile lui Ceausescu, ca nu erau ale noastre, si intr-un tarziu am fost distribuiti in filmul european cu buget mare. In roluri de tigani si curve, ca asta a mai ramas. Iar am ratat castingul! Intre timp am tot votat. Ca sa traim bine, in sfarsit, in filmul nostru. Am votat numai eroi pozitivi, patrioti cinstiti si competenti, liderii. Nu ne-a iesit nici acest exercitiu repetat de democratie. Am ramas in acelasi film cu hotii si prostii. De noi. Unii s-au saturat si au plecat care incotro, sa joace in filme straine. Vreo cateva milioane. Tot figuranti. Ceilalti am ramas in asteptare. A venit si criza din Capitalism. Am dat vina pe Basescu. Nu pe americani, ca nu e frumos si politicos.Suntem parteneri. Ca sa uitam de criza si de salariile taiate, Basescu si partenerii ne-au bagat in filmul Spitalul de Justitie. In sfarsit, am prins si noi, romanii, roluri principale: bolnavi de coruptie, care trebuie vindecati pana la prostie de Eroii de Serviciu. Un fel de MASH. Ar fi tot comedie, daca n-ar fi o tragedie. Asta e filmul ultimilor 25 de ani, de care ne e sila! Filmul in care am fost comunisti, neocomunisti, hoti, tigani, curve, corupti. Ratangii. Figuranti orfani de lideri si de noi, de Ziua desteptarii nationale.
Un film din care e momentul sa iesim. Suntem romani si ar trebui sa stim de ce.
Eu stiu. Am filmul meu. De dragoste, a scris, pocait, Adrian Sarbu, pe Facebook-ul care nu exista cand el se credea mare si tare in parcarea Romaniei.
(Sursa: amosnews.ro)