Mult prea stimatul domn Iliescu a trecut la stilul epistolar si ii trimite lui Traian Basescu o scrisoare care va ramane, probabil, ca un punct de reper al unei activitati neobosite, in ceea ce Domnia Sa considera ca ar fi "binele tarii". Din pacate pentru cel care a marcat cu varf si indesat politica postdecembrista, ultima "zborseala" este foarte departe de a-si fi atins scopul. Ciudat este ca venerabilul personaj nu realizeaza nici in al 12-lea ceas rolul sau catastrofal in evolutia Romaniei. O tara pentru care venirea sa la putere ca un emenat al evenimentelor din decembrie a constituit o permanenta frana in evolutia fireasca spre integrarea intr-o lume civilizata. Singura sa dorinta din acesti ani a fost doar de a nu intina "nobilele idealuri ale comunismului", si majoritatea iesirilor sale la rampa au demonstrat ca este un personaj "incremenit in proiect", incapabil sa perceapa schimbarile de care avea nevoie tara.
Poate ca, din punct de vedere psihologic, atitudinea sa este explicabila, dar cam atat. Daca fostul activist de frunte al PCR isi inchipuie ca acuzele sale de tipul celor din scrisoarea adresata presedintelui mai au priza la marea masa a populatiei, se inseala amarnic. Singurii care mai pot tresari la vorbe veninoase gen "domn fanariot" care se plange la Inalta Poarta pentru a ajunge pe tronul tarii pot fi cei, tot mai putini, aflati la varsta senectutii si care pastreaza convingerile cu care au fost hraniti in tinerete.
Convingeri alimentate si de situatia economica precara a celor mai multi dintre pensionari, care nu au gasit drumul prin hatisurile economiei de piata. O economie de piata haotica in primii ani de dupa 1989. Haos pentru care, in buna parte, se face vinovat si domnul Iliescu, cel "sarac si cinstit", care s-a inconjurat de tot soiul de personaje ce si-au tras partea leului si au facut averi uluitoare, eludand sau profitand de o legislatie ambigua.
Drept care, folosind o vorba cu trecere in randul tinerilor, nu ne ramane decat sa-i spunem patriarhului, "Iliescu-, lasa-ne!". Suntem satui de lectiile dumitale de "democratie originala", care ne-au facut mult prea mult rau si pe care nu mai vrea sa le asculte nimeni.