Iata un popor interesant! Desi de la 1 iulie s-au scumpit din nou utilitatile, gazele, apa calda, curentul, s-a trecut si la leul nou, care deja ne da batai de cap, inundatiile ne distrug casele, sar in aer conductele de gaz, se pare insa ca romanii sunt preocupati de cu totul alte probleme. In limbaj popular, “tara arde si baba se piaptana“.
Cu ce aleasa vine acasa Mutu? Care Mutu? Acelasi Mutu, care, nu de mult timp, dadea subiecte zilnice presei sportive prin comportamentul sau prafuit. Dar nu aceasta fosta vedeta din fotbal si iubita lui reprezinta problema noastra. Este vorba despre ignoranta, despre necunoastere si manipulare. Deci, nu ne preocupa viata noastra si a familiilor noastre, de zi cu zi, problemele cu care ne confruntam, scumpirile, incertitudinea zilei de maine, dar creste nivelul adrenalinei in noi cand aflam ca Mutu are o noua logodnica sau Sechelariu n-a reusit sa iasa din inchisoare, iar Tender si Iacobov dau extemporale la Parchet. Iar televiziunile ne dau ce ne place. Zilnic, ora de ora. Suntem mai multumiti, se pare, de astfel de informatii decat daca am afla ca problema medicamentelor compensate tine de incompetenta Ministerului Sanatatii sau de perversitatea firmelor de medicamente. Ne bucuram mai mult de o arestare a unui personaj controversat decat sa aflam adevarul cu privire la majorarea facturii la gaze sau pentru apa calda. Cu alte cuvinte, suntem inca slabi. Intoxicarea zilnica cu diverse subiecte, care nu ne influenteaza viata in prezent si nici in viitor, ne face sa uitam de problemele reale ale fiecaruia dintre noi. Celebrul actor sau fotbalist X are o noua iubita, personalitatea cutare a fost chemata la PNA, Y se urca pe masina si arunca cu dolari, Z ia dolarii si pleaca nu stiu unde, domnisoara W declara ca s-a simtit nu stiu cum in detentie la teroristi, acestea sunt numai cateva dintre subiectele care ne umplu viata, dar care ne fac sa ne departam de adevaratele evenimente care trebuie sa ne preocupe.
Care este motivul scumpirilor, de ce copiii nostri nu mai invata, cine introduce droguri in scoli, de ce utilitatile trebuie sa ne coste ca-n Occident cand salariul nostru este de zeci de ori mai mic? Acestea sunt cu adevarat subiecte de discutie si reflectie.