O lege care să interzică politizarea instituţiilor publice şi una care să limiteze traseismul politic ar afecta serios planurile celor care visează la o guvernare eternă. Dacă cele două politici adoptate de partidele ce ajung la guvernare nu ar mai avea suport legal, atunci s-ar alege praful şi de clientelismul politic. Totodată s-ar reduce pană şi numărul sponsorilor de buzunar ale partidelor (care ridică după alegeri pretenţii la posturi de directori), dar şi cel al ştabilor, care din aceste funcţii ajung să dezinformeze electoratul pentru succesul partidului. Pe baza unor concursuri, aşa cum se organizează în statele pe care dorim să le ajungem din urmă, nu s-ar mai infiltra nici hoţii care transferă bani de la stat către presa şi buzunarul PSD-ului şi nici găinarii de partid, suţinuţi prin vorbe bune de diverşi politicieni, mari „vedete“ din presă sau de chipuri bisericeşti „prealuminate“.
O parte dintre relele cu care ne confruntăm astăzi ar deveni amintiri triste dacă peste tot s-ar organiza măcar concursuri de genul celor de la admiterea în liceu şi în şcolile profesionale. In toate instituţiile care trebuie să se afle în slujba cetăţeanului de rand nu s-ar mai infiltra nici directori fără studii superioare, dar care scriu poezii despre cat de frumoasă e femeia, nici profesoraşi care nu au nimic în comun cu instituţiile pe care le conduc (şi care mai au şi un trecut de şpăgari) şi nici găinari pe care să îi susţină la conducere şantajul şi soţia din presă.
Dar Romania nu este Germania, cum nici Galaţiul nu are nimic în comun cu Hamburg. Aici toate urcuşurile şi coboraşurile se fac prin intermediul politicii, a cadourilor electorale şi a clientelismului. S-a schimbat guvernarea şi au venit la putrere cei care promiteau în ziua alegerilor că vor elibera toate instituţiile politice de povara muncii de partid, dar realitatea arată că nu s-a modificat nimic în esenţă. S-au schimbat doar stăpanii şi partidul. Calitatea muncii a rămas în mare aceeaşi. Sunt instituţii care au directori ce nu pot lua singuri nici măcar o decizie, iar altele la care managerii au devenit veşnici, de parcă i-ar fi împăiat cineva pentru a-i păstra la vitrină. Spre exemplu, la Muzeul de Artă Vizuală nu s-a mai organizat un concurs de ani de zile. Iar dacă s-ar organiza, s-ar lăsa probabil cu tot felul de scandaluri în presa intereselor.
In altă ordine de idei, nimeni nu îşi doreşte la ora actuală să dea curs invitaţiei Uniunii Europene de a promulga un proiect de lege, care zace în sertarele Ministerului de Interne, şi care ar pedepsi politizarea administraţiei locale. Toţi politicienii evită acest subiect şi spun că nu ar folosi nimănui o asemenea lege. De fapt ar folosi cetăţenilor de rand, cei care anul trecut au votat schimbarea, dar ar aduce un viitor sumbru multor oameni de partid. Care pană la următoarele alegeri consideră că ei reprezintă suflul şi legea în Romania.