Vara fierbinte e mai mult ploioasa. Dar si subiectele curg cu nemiluita peste capul bietului roman, nu doar apa. Jurnalista franceza a fost eliberata si sint informatii de la ai nostri citire ca a fost detinuta alaturi de cei trei romani si irakiano-americanul Munaf. Florence Aubenas ar fi negat ca a fost detinuta in acelasi loc cu cei patru. Sa nu iasa si de aici un scandal international. Aici ceva scirtiie, vom vedea ce si cum. Steaua e campioana a 22-a oara. La virful fotbalului romanesc se intimpla tot felul de chestii. Ba sint patronii in faliment si nu au bani sa isi plateasca darile la stat. Ba se invirt milioane, cum chiar aceiasi patroni se lauda cind e vorba de bugetele pe anul viitor ale cluburilor. E greu de stiut care e adevarul pentru ca nici Parchetul, nici altcineva nu sint dispusi sa treaca la treaba ca sa afle. Dar s-ar putea sa aflam in schimb ce a fost in 13-15 iunie 1990. Parchetul Militar a trecut la finalizarea cercetarilor.

Stirea de senzatie, saptamina trecuta, este invitarea pentru audieri a lui Ion Iliescu, in calitate de invinuit pentru a da cu subsemnatul. E drept, impricinatul nu s-a prezentat, si-a trimis avocatul in loc, dar nu se stie ce iese de aici. Data viitoare va fi adus Iliescu cu mandat? Dan Voinea pina unde va merge cu ancheta? Se va opri la mijloc de drum cum de atitea ori s-a intimplat la Parchete cu asemenea investigatii? Sau va duce, in sfirsit, dupa multi ani, lucrurile la final. De 15 ani, Justitia sta cu aceasta rusine… In vazul tuturor, filmate, televizate, s-au petrecut violente abominabile. Si nimeni nu a fost pus in situatia sa dea socoteala. Chipurile, numele sint stiute, se vad clar pe micile ecrane, au aparut carti, mii de articole, studii… Dar Justitia romana neputincioasa a ridicat din umeri. La cheremul politicii, a celor puternici, ea a preferat sa se faca a nu vedea… De data asta poate ca lucrurile vor avea un sens. Nu stim ce ar spune Ion Iliescu la tribunal, daca judecatorii il vor considera vinovat… Dar lucrurile trebuie transate in tribunal, si nu pe culoarele politicii. Exista oameni loviti, bunuri distruse, morti, oameni care au fost „arestati“, maltratati prin diferite sedii ale Politiei sau in cazarmi, in acele zile. Toti acestia au dreptul la un raspuns, iar vinovatii trebuie pedepsiti. Sint unii care au executat ordine, altii au organizat expeditia de la Bucuresti, altii au dat ordine. Toti trebuie adusi in tribunal sa raspunda pentru faptele lor. Cei gasiti vinovati trebuie pedepsiti conform legii. Ei trebuie sa aiba dreptul la aparare. Sa amintesc ca toti cei surprinsi in strada de mineri si securisti nu au avut acest „drept“, au fost pur si simplu ciomagiti.

Mai trebuie spus ca cercetarea nu trebuie sa se opreasca asupra lui Ion Iliescu, care acum este demonizat si vazut ca singurul vinovat de nenorocirea care s-a intimplat atunci. La 11 iunie 1990, la sediul guvernului, „factorii responsabili“ s-au intilnit pentru a pune la punct ultimele detalii. Toti cei prezenti la acea sedinta ar trebui atent investigati. Era prezidata sedinta de Petre Roman? Ar fi de aflat ce atributii au avut cei prezenti pentru „buna“ desfasurare a mineriadei. Citiva ministri, procurorul general, sefii serviciilor speciale, lideri ai FSN… Sint orase unde s-a facut mobilizarea muncitorilor, ei au fost suiti in autobuze, trenuri si trimisi incolonati spre Piata Universitatii. Sint apoi mii de securisti care au reaparut in joc si au „indrumat“ minerii&muncitorii spre tot felul de adrese. Spre redactiile unor reviste, ziare, edituri si spre sediile partidelor de opozitie, PNL si PNÞ, pe care le-au devastat. Nu e nici un mister aici. Totul se stie. Urmeaza ca Justitia sa vrea sa isi spuna cuvintul. Sint curios daca o va face…