Degeaba ne-am bucurat cu totii cand am auzit ca alegerile parlamentare din acest an se vor desfasura dupa sistemul votului uninominal. Ca sa spun asa... e ca in vorba aia: ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intample. Uninominal? Adica votez omul, nu lista? Si iese cel care are cele mai multe voturi? Ei, da... Am vrea noi.

Asa cum suna legea, politica romaneasca va trece intr-o noua etapa de... as folosi un cuvant greu, dar ma abtin. Elegant spus, smechereala va atinge cote inimaginabile. Deja s-au facut aranjamente de "n" luate cate "k" pentru a se brodi apele in asa fel incat cine e musai sa iasa (sefii de partide si marii cotizanti, in special) sa mearga fara frica la vot. Impartirea candidatilor pe colegii s-a facut dupa negocieri crunte atat in interiorul partidelor, cat si intre partide. E de rasul curcilor sa vezi cum se zbate PD-L, spre exemplu, sa-i obtina Ancai Boagiu un colegiu bun, adica unul in care PSD sa nu-i sufle in ceafa. Ce primeste PSD in schimb? Un colegiu in care sa iasa omul sau fara sa-i sufle PD-L in ceafa, desigur. Sau... poate altceva. Acesta e doar un exempu dintr-un sir care a tinut capul de afis in ultima perioada.

De fapt multe nu sunt in regula in noua lege. Conform acesteia, scorul obtinut de partid la nivel judetean si national conteaza in obtinerea mandatului mai mult decat performanta electorala a candidatului in colegiul uninominal in care candideaza. Cu cat sunt mai multi candidati intr-un colegiu, cu atat sansele celui mai bine plasat dintre ei de a obtine 50% plus unu din sufragii se reduc considerabil. Spre exemplu, cel care va lua intr-un colegiu, sa zicem, 35% din voturi, clasandu-se primul in preferintele electoratului, va castiga fotoliul de parlamentar numai daca partidul din care face parte va strange, la nivel judetean, mai multe voturi decat partidele contracandidatilor sai.

Cu alte cuvinte, sistemul de vot uninominal nu garanteaza ca votul nostru, al tuturor, se va oglindi in rezultat. Incercand sa aflu cat de corect e sa se intample asa, am aflat ca se poate si la case mai mari. Englezii, spre exempu, s-au trezit la ultimele alegeri ca laburistii au castigat majoritatea in Parlament cu 35,3% din voturi. Mai mult, am aflat ca nu numai ca nu am inventat noi roata, ci ca am preluat o ideea care s-a dovedit ciudata inca din 1926! In acel an, in Canada, in provincia Manitoba, care avea doar 17 parlamentari, s-a ajuns ca un astfel de sistem de vot sa scoata Partidul Conservator din Legislativ, desi obtinuse 42,2%! Deci conservatorii nu au obtinut niciun fotoliu de parlamentar, in timp ce Partidul Liberal-Progresist, cu 19,5% din voturi, a avut 7 parlamentari, iar Partidul Muncitoresc, cu 8,7% din voturi, a avut 2 parlamentari. Explicatia: desemnarea candidatilor unici. Interesant! Oare o sa vedem si la noi asa ceva?