Nu vreau sa-mi supar prietenii maghiari, dar reprezentantii lor in Consiliul Local sar calul. Consilierilor UDMR le-a trecut prin cap sa traducem numele strazilor. E drept ca avem de-a face cu un obicei national. Poate nu stiati, dar in ungureste pe Jules Verne il cheama Verne Gyula, iar Alexandre Dumas poarta numele de Duma Sándor.
Sub tablita str. Vasile Alecsandri i-ar sta bine uneia pe care sa scrie Alekszandri László Utca. Ghiciti cine ar fi Vitéz Mihály sau Öreg Mircsa! Presupun ca Bulevardul Stefan cel Mare, ar trebui sa fie Nagy István Sugárút.
Sa mai punem la socoteala cererea de a redenumi Piata Unirii, Szent László Tér, adica, pe romaneste, Piata Sfantul Vasile.
Ma indoiesc ca traducerea numelor de strazi sunt cerute de concetatenii nostri maghiari. Ca si noi romanii, cred ca ar prefera sa vada incheiate lucrarile din Oradea. Si-ar dori un oras curat, cu spatii verzi, taxe mai mici si un trai mai bun. Pentru ca nu sunt in stare sa le ofere asa ceva, reprezentantii lor le dau placute cu traduceri.
In replica, consilierii PRM ar trebui sa ceara traduceri in romaneste: in loc de Petõfi Sándor - Alexandru Petõfi si in loc de Kossuth Lajos - Ludovic Cosut!
Pana la urma, in ultima sedinta a Consiliului Local Oradea s-a votat un "compromis" negociat pe coridoare, prin cine stie ce troc murdar: pe placutele strazilor sa se adauge "utca". Mare aberatie! Ca si cum concitadinii nostri maghiari nu ar sti ca e vorba de o strada! Iti sta mintea in loc cand vezi cata energie si cat timp irosesc alesii nostri, pentru niste fleacuri. Asta, in loc sa-si bata capul cu lucruri serioase. In plus, complica viata aiurea: sus placute, jos placute, autocolante, ore de munca, manopera. Dar ce mai conteaza? Timp este berechet, iar banii Primariei, adica ai nostri, sunt "fara numar"!
Supusenia de care au dat dovada, si de aceasta data, consilierii PD este dezgustatoare. De dragul mentinerii aliantei cu UDMR, acestia inghit orice galusca. Inca putin si vor ajunge sa voteze autonomia de cartier. Pe langa ca ar trebui sa se simta penibil in postura de marionete ale intereselor UDMR, oamenii astia ar trebui sa-si aminteasca pe cine reprezinta in Consiliu. Daca nu ei, macar liderii lor ar trebui sa vada mai departe decat interesul personal si sa aiba mai multa minte. Mare noroc ca Petru Filip nu este liderul filialei PRM! Daca ar fi fost asa, peremistii s-ar fi trezit ca voteaza alaturi de UDMR.
La ce mare tarfa e politica, ai putea crede ca udemeristii o fac dinadins, ca sa-i compromita pe cei pedisti. Lasand la o parte fata ridicola a chestiunii, astfel de inovatii strica un climat de liniste si ne imping sa ne uitam chioras unii la altii.