Serviciul de informatii nr. 1 al tarii are un sef provizoriu, un fost adjunct, pentru nu se stie cata vreme. Titularul a demisionat sau a fost sfatuit/silit sa demisioneze. Nu se stie prea bine. El a declarat ca a facut-o "din motive personale". ßeful statului a amintit "superba treaba pe care facut-o in slujba poporului". Purtatorul de cuvant prezidential a dezmintit ca presedintele ar fi cerut demisia, ba chiar ca s-a aratat dezolat, dar ca totusi intelege ratiunile plecarii din functie.
Un ziar scrie: "In ciuda tuturor asigurarilor, ratiunile demisiei pot parea totusi mai mult decat suspecte. Presa a criticat tacerile asupra demisiei". Unii cred ca seful Serviciului secret era prea apropiat de presedinte si de echipa sa. Altii considera ca presedintelui i se furnizau doar informatiile de care acesta avea nevoie in actiunile sale. Altii denunta proasta comunicare intre Serviciile secrete ale tarii, ca si cea dintre ele si presedinte.
ßeful demisionar incearca sa preia asupra lui o parte din responsabilitatea erorilor si esecurilor din ultimii ani si spera ca serviciului sau "ii va fi mai bine fara el". De aici, concluzia ca el si-ar fi asumat rolul de tap ispasitor pentru esecuri.
Pentru viitor, unii propun numirea unui director national pentru informatii, direct legat de presedinte, care sa exercite un control asupra tuturor Serviciilor secrete si sa le coordoneze. Altii sustin insa ca seful unui Serviciu de informatii are nevoie de o conexiune directa cu echipa sa. Unii doresc drept succesor "o personalitate exterioara politicii". Cei din Opozitie, desigur. Un fruntas al Opozitiei declara: "Un director interimar pentru sase luni sau sapte luni, intr-o perioada atat de periculoasa (...), nu este o solutie acceptabila". Un ziar explica: "Aceasta idee (...) vrea sa-i dea timp presedintelui sa aleaga un nou director fara a fi supus presiunilor".
Punctele de suspensie de mai sus, ca si nenominalizarea personajelor si titlurilor de ziare, au urmarit ca, abia acum, cititorul sa stie ca e vorba de Statele Unite si de demisionarul-sef al CIA, George Tenet.