Un lucru bun, benefic pentru Botosani este ca exista atitea institutii de cultura pe care se cheltuie 40 de miliarde de lei din putinul adunat de la taxe si impozite. Asta pare sa fie o afirmatie pe care nu ai voie sa o combati pentru ca nu ai voie. Chiar spunea cineva ca e bine ca intr-un oras asa amarit ca Botosaniul sint atitea institutii de cultura. E un fel de parere din aia ca cel care se bucura mult ca este biblioteca publica, desi nu are de gind sa calce niciodata pe acolo.
Fara indoiala ca e bine ca Botosaniul sa aiba teatre, filarmonica si spectacole in fiecare week-end. Dupa cum bine ar fi sa avem si aeroport, metrou, plus o uzina nucleara, ceva fabrici competitive si niste autostrazi. Si asta de miine, daca s-ar putea. E o chestiune de prioritati, de fapt, despre ce facem mai intii. Iar cum fiecare primar are prioritatile lui, de ani de zile orasul are aceleasi nevoi: strazi normale, semafoare, spatii de parcare, iluminat public cu becuri care chiar dau lumina, preocupare reala pentru ceea ce generic numim siguranta cetateanului, rezolvarea problemei presiunii gazului, a problemei ciinilor vagabonzi, locuri de joaca pentru copii, intretinerea spatiilor verzi si lista este mult, mult mai lunga. Exemplul Sucevei este de urmarit in acest sens. Dupa ce a lucrat in draci la strazile orasului, dupa ce a pus becuri de luminat a giorno, dupa ce a semaforizat si aranjat cumva circulatia, municipalitatea a cumparat o cladire care va fi renovata si va gazdui spectacole, vor infiinta o orchestra in subordinea Primariei. Amuzant a fost ca in sedinta Consiliului Local de la Suceava, primarul a dat consilierilor exemplu Botosaniul, oras care arata mult mai rau, dar cheltuie 40 de miliarde de lei anual pentru institutii de cultura.
De fapt ne-am obisnuit sa avem gauri fara fund in care aruncam bani, exemplul caldurii centralizate fiind doar unul din multe. Intrebat fiind daca Romania e o tara saraca sau bogata, nu stiu ce expert american a povestit ziaristilor faptul ca 45% din caldura furnizata in sistem centralizat se pierde pe drum sau in blocurile care nu sint izolate termic. Apoi i-a pus pe ziaristi sa isi raspunda singuri, daca tara noastra e saraca sau bogata. Au mai fost si oameni care l-au auzit, in multe orase din tara veti vedea blocuri care au un fel de anvelopa termica, renovate si vopsite. Ma indoiesc ca au pus mina de la mina locatarii si au facut asa ceva si noi nu facem pentru ca sintem lenesi.
Oamenii privesc taxele si impozitele ca pe un dat, asta e situatia, nu avem ce face, stringem din dinti si platim. Si gata, feedback-ul nu mai exista, au fost dezamagiti de atitea ori incit nici nu prea ii mai intereseaza cine si pe ce le cheltuie banii. De partea cealalta, politicienii se chiar enerveaza cind ii intrebam de ce fac asa si nu altfel cu banii, deci judecata lor nu trebuie pusa la indoiala. De aceea spun oamenii ca e bine ca aorasul da bani a, pe cind nu orasul ii da, ci fiecare dintre noi. In medie, pe fiecare familie din Botosani, se cheltuie un milion de lei pentru institutiile de cultura. Sa presupunem ca ar fi oamenii din Botosani opriti pe strada, ca sa cotizeze milionul. Citi ar mai fi de acord cu destinatia lui, daca ar sti pentru ce platesc?