Natura tine cu tot dinadinsul sa-l contrazica pe presedintele Traian Basescu si sa umfle acel procent de numai unu la suta din teritoriul tarii aflat sub ape. Daca
n-au ajuns inundatiile de pana acum, mai trimite doua-trei tornade ca sa ia cateva acoperisuri si sa mai inunde cateva strazi si ulite. Este, pentru Mama Natura, singurul mod ca sa-l convinga pe presedinte ca este ceva mai mult pamant sub ape, fiindca logica nu i-o poate zdruncina. Una este sa vorbesti de un unu la suta nelocuit - camp, smarcuri, pasuni etc. -, si alta ca acest unu la suta sa fie mai mult catune, sate si orase, locuite de oameni ai acestei tari.
Echipa guvernamentala este si ea facuta dupa chipul si asemanarea presedintelui. Nici nu se putea altfel de vreme ce, fara prezenta sa la Cotroceni, altii ar fi ocupat fotoliile de ministri. Un exemplu privind aceasta asemanare ni-l ofera ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Acesta tine mortis sa ne demonstreze ca recolta, in primul rand de paioase, nu este prea mult afectata. Degeaba incearca specialistii sa-i spuna ca aproape jumatate din aceste culturi au fost compromise. El o tine una si buna ca este vorba despre isterie, de interese economice obscure, de rea credinta. N-a invatat nimic din enormitatea pe care a rostit-o in timpul inundatiilor din Banat, cand a anuntat ca va trece imediat la reinsemantarea culturilor. Se vedea de la o posta ca, si in cazul in care apele s-ar fi retras mai repede, pamantul nu mai putea fi cultivat dupa saptamani de baltire.
Mama Natura, spuneam, nu poate schimba logica presedintelui. Ea este urmarea unei profunde experiente umane, pe deplin explicabile si de inteles. Sa stai luni, ani de zile pe mare si sa ai sub comanda un vapor, cu tot cu oamenii sai, te marcheaza atat de mult, incat greu te mai poti schimba. O astfel de viata te intareste fizic si psihic, chiar te face puternic, dar iti creeaza si reflexe care, pe uscat, sunt de cele mai multe ori in contratimp cu situatia de fapt.
Nimeni nu poate nega ca este mare diferenta intre grupul de marinari de pe un vapor si o natiune intreaga. Singurul lucru care apropie aceste entitati este ca amandoua au nevoie de mancare si de apa ca sa supravietuiasca. De vapor trebuie sa ai grija sa-l treci cu bine prin furtuni si sa-l aduci intreg la mal, fara nici un om lipsa. In schimb, pentru un popor nu este de ajuns
sa-l scoti la liman. Este important sa arunci si niste punti sigure pentru - ceea ce poate i se pare patetic presedintelui - viitorul natiunii. Cinica sau nu, Mama Natura a adaugat la toate distrugerile si peste 20 de morti - romani, ceea ce pentru un capitan de vas ar insemna un adevarat dezastru.