Parafrazind titlul cartii lui Cornelius Ryan, Europa este pentru noi o tinta prea indepartata. Raportul de tara facut de UE, despre Romania nu contine nimic nou: coruptie, viteza de melc a justitiei, instabilitate legislativa in domeniul economic. Ar mai fi si altele, printre care si poluarea necontrolata, dar in ierarhia pacatelor unui stat candidat la Aderare, restul sint maruntisuri. Personal nu cred ca este posibila integrarea in 2007, obiectiv politic pe care l-au fluturat asemeni unui stindard, fostii cit si actualii guvernanti. Poate nici in 2008, poate mult mai tirziu, pentru ca pe linga motivele gasite de raportorii europeni mai sint si altele, trecute cu vederea, dar extrem de acute.
Sint, in primul rind, drumurile, care numai europene nu pot fi numite. Drumurile comunale ies din orice tipic de sosea europeana. Autostrazile sint ca si inexistente. Sint carutele si animalele care se intorc, tot pe drumuri, indiferent daca acestea sint botezate "europene ", de la pascut. Este incredibil de naiv acela care crede ca in UE exista asemenea probleme. Si la fel de naiv este daca isi poate imagina ca vom fi primiti in Europa cu toti acesti participanti la trafic ce fac viata grea soferilor. Si, din pacate, problema soselelor nu se rezolva in nici un caz intr-un an.
Ar mai fi jumatatea de romani care traieste la tara, in mici gospodarii care produc numai pentru autoconsum. Din nou, e naiv cel care isi inchipuie ca vom intra in Europa cu un sir nesfirsit de sate, cu ulite ingropate in noroi la prima ploaie, sau pline de praf cind este seceta, din care unele, acum, in mileniul III, inca nu au curent, fara a mai pomeni de apa curenta, canalizare, telefonie. Si in nici un caz nu va tine artificiul facut de guvernarea PSD, prin care comunele au fost la norma poreclite orase, fara ca in realitate, in acele localitati sa se schimbe cu adevarat ceva.
La toate astea mai putem adauga, fara pretentia de a termina lista, numarul urias de parlamentari, inutili, structura stufoasa a organismelor statului, facuta nu pentru a raspunde unor nevoi sociale, ci pentru a multumi camarila politica a celor aflati la putere, modificarile frecvente de legislatie, in special variatiile impozitelor, care transforma orice plan de afaceri sau investitie intr-un fel de joc de noroc. Mai putem adauga prevederi, cum ar fi: microchipri electronice puse la porci si vaci, taierea viilor, mulgatoarele automate si inca altele care pentru noi sint aberante, numai ca in Europa sint lucruri firesti.
Cum la fel de firesc este ca europenii sa nu ne primeasca, pentru ca, tinind seama de toate cele de mai sus, la fel de firesc o sa ii intelegem si noi de aceasta data.