In ultima vreme au circulat tot felul de declaratii ale unor oficiali de la Londra, prin care acestia se opun deschiderii pietei de munca britanice pentru romani si bulgari, dupa aderarea celor doua tari la UE. Motivul invocat este nevoia de protectie a propriilor locuri de munca. Este foarte posibil ca un alt motiv nemarturisit sa fie faptul ca ni "s-a dus buhul" ca suntem un popor care nu pune prea mult pret pe cinste sau curatenie.
Din pacate, se pare ca primii solicitanti de azil in Regatul Britanic au fost oameni bine certati cu legalitatea si care i-au umplut pe locuitorii din Albion de spaima si repulsie; roiuri de cersetori si suti de buzunare au impanzit marile orase.
Evident ca au fost si mii de oameni care si-au vazut de treaba si au castigat, cinstit, bani frumosi muncind, uneori din greu, dar cu folos. Din pacate, acestia nu se vad, pentru ca isi vad de treburile lor si aduna ban langa ban pentru a-si face un rost acasa. Se vad ceilalti, in frunte cu tigancile cu fuste inflorate care, tinand in mana un copil vanat de frig si cu mucii pe piept, trag oamenii de mana pe strada, indrugand tot felul de cuvinte invatate la repezeala, pentru a capata cativa banuti.
Intr-o tara ca Anglia, in care cineva a fost amendat cu o suta de dolari pentru ca a avut nesimtirea sa-si scuture scrumul de la tigara pe geamul masinii, mizeria pe care o lasa, in virtutea obisnuintei, romanii care ajung acolo nu poate sa-i bucure absolut deloc. Iar daca se intampla ca unii dintre ei sa ne viziteze tara, sunt ingroziti, pe buna dreptate, de aspectul de cocina pe care il au cele mai multe orase in frunte cu Capitala.
In urma cu cativa ani, am avut ocazia sa insotesc un grup de britanici intr-o excursie in Masivul Retezat, o zona turistica de exceptie. Din pacate, am ales primul loc de campare intr-o zona in care localnicii, dar si turistii, obisnuiau sa vina la un gratar si la o berica. Mizeria din locul respectiv depasea orice inchipuire pentru orice om cat de cat educat, dar pentru cei din grup cred ca a fost un soc. Spre cinstea lor si rusinea noastra, englezii nu au stat prea mult pe ganduri si au adunat in vreo doua ceasuri toate gunoaiele, le-au pus in saci si, in lipsa unui spatiu adecvat, le-au ingropat adanc sub pamant, fara sa faca prea multe comentarii.
Astazi, cand constati ca britanici nu sunt prea incantati sa primeasca romani, nu ai cum sa nu le acorzi circumstante atenuante. Pana cand vom scapa de eticheta de popor murdar, pe care multi o purtam pe nedrept, va mai curge multa apa pe Dambovita "cea limpede si frumos curgatoare". ßi, din pacate, plina de gunoaie.