Un accident aviatic in care si-au pierdut viata 61 de pasageri, majoritatea belgieni. Printre morti s-au numarat si functionari ai Comisiei Europene, inclusiv consulul Ambasadei Belgiei la Bucuresti. Asta s-a intamplat in martie 1995, in comuna ilfoveana Balotesti. Dosarul nu numai ca nu a primit niciun raspuns din partea procurorilor, dar a si disparut. Pur si simplu nu mai este. Acest lucru a iesit la iveala abia acum, desi de trei luni se stia de lipsa acestuia. In tot acest rastimp dosarul a fost cautat peste tot, la Parchetul Tribunalului, la cel al Curtii de Apel, pana si la cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar fara sorti de izbanda. Dupa treisprezece ani de ancheta, in care se presupune ca s-a facut ceva, in dosar mai poti gasi trei declaratii ale martorilor, rapoartele medico-legale referitoare la cele 61 de victime, cateva procese verbale si adresele prin care Parchetele isi cereau intaietatea in ancheta.

Asta se intampla in Romania in preajma prezentarii raportului de tara in domeniul Justitiei. Asta se intampla intr-o Romanie campioana la numarul de dosare aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului. O cercetare penala in care rudele a 61 de morti asteapta un raspuns nu de un an-doi, ci de treisprezece, a disparut. Un caz penal in care victimele sunt cetateni europeni a avut parte de o intorsatura extrem de neasteptata.

Partea cea mai interesanta este ca toti cei care au reclamat de-a lungul timpului ca li s-au pierdut actele din cauze aflate in cercetare sau din dosare au acum un motiv in plus sa spuna "Am zis eu!". Dezastrul din Justitia romaneasca, reclamat de cei mai multi dintre cetatenii acestei tari, pare sa fie incununat de aceasta disparitie misterioasa. Daca intr-un dosar de anvergura, cum este cel al incidentului de la Balotesti, s-a putut intampla asa ceva, la ce trebuie sa ne asteptam in cazurile marunte, in care personajele sunt extrem de neinsemnate pentru impozanta noastra Justitie? Am spus-o si o repet: nu cati bani dam pentru domeniul Justitiei ma intereseaza, ci doar ce face aceasta pentru oamenii care plang dupa dreptate si cum isi face datoria fiecare magistrat pentru salariul pe care-l primeste.