Cu privirea tulburata la vederea tobei ti a carnatilor, gospodarul roman s-a atezat la masa de Craciun fara sa-ti dea seama ca o buna parte din cele obitnuite lui ar putea sa se petreaca pentru ultima oara. Sarmalele ti cana cu vin i-au tters din minte taman lucrul dupa care ofteaza, in rastimpul anului, dimineata, la pranz ti seara: Uniunea Europeana. Şi faptul ca pana acolo mai avem un singur an. Sau doi, in cazul in care guvernantii ar face vreo tampenie impardonabila.
Teoretic, a fost ultimul Craciun in care asepticii europeni ne-au mai lasat sa mai sarbatorim de capul nostru. Din 2006, o vom face dupa chipul ti asemanarea lor. Primul atac se va petrece direct in batatura, la cotetul porcului. De Ignat, gospodarul nu-ti va mai chema patru-cinci vecini sa-l ajute la legatul godacului, care nu va mai fi injunghiat in buna traditie autohtona. Rolul principal in poveste il va avea medicul veterinar, responsabil cu anestezierea patrupedului. Cutitului ii este permis accesul la beregata doar dupa ce porcul a fost adormit ttiintific, asemenea purtatorilor de torici din Germania sau Italia.
In cazul in care gospodarul crede ca nu are stomac sau copii ori rude cat sa-l manance pe tot, nu are cum sa vanda un but sau o costita fara sa-ti treaca porcul printr-un abator. Caz in care ar putea sa strabata ti 50 de kilometri. Sau vreo doua judete, ca nu prea ne inghesuie abatoarele facute dupa criteriile UE.
Nici cu vinul de butuc sau rachiul de cazan nu-i va fi mai bine, daca nu ti le face cu mana lui. Altfel decat imbuteliate ti accizate de stat nu va mai avea cum sa le procure.
Dat fiind ca 2006 e primul an in care intra in vigoare o parte din norme, nu vor fi modificari radicale. In putin timp, insa, de frica amenzilor, gospodarii vor muta operatiunile de pregatire a Craciunului din batatura in supermarket.