Amatorii de circarie politica se pregatesc astazi pentru un nou spectacol de zile mari: vine, din nou, presedintele la sedinta guvernului. De data aceasta, a€žcei doia€œ vor sta unul lA¢nga altul si nu se vor mai putea da pe dupa piersic. La aceeasi masa, intre ei nu se va mai afla altcineva, prin care sa comunice ca la a€žtelefonul-fara-fira€œ. Nu-si vor comunica scrisori sau biletele. Ce au sa-si spuna isi vor spune verde-n fata, fara intermediari. Vom asista, oare, la un (nou) moment al adevarului?
AŸi au ce sa-si spuna. AŸi in general, si punctual. Unul a€" presedin-tele a€" vrea alegerile pentru Parlamentul european la 13 mai, celalalt a€" premierul a€" vrea sa le amA¢ne. Cum va ramA¢ne? Cu presedintele tin ministrii democrati, cu premierula€"liberalii. Dar nu e o treaba de pus la vot, caci seful Executivului a spus-o raspicat: eu decid, cine nu e de acord n-are decA¢t sa plece din guverna€œ. AŸi atunci? Vor pleca democratii si-l vor lasa pe Tariceanu sa-si faca guvern monocolor, cum il someaza PSD-ul? Ar pierde tabara de la Cotroceni. A§l va destitui Basescu pe premier? Nu, ca n-are dreptul. Se va declansa harababura premergatoare (dar constitutionala) a alegerilor anticipate? Asta ne-ar mai trebui, la cA¢te mai sunt de clarificat.
AŸeful statului va prezida sedinta de guvern, dar nu va putea impune o decizie. AŸeful Guvernului are de gA¢nd sa-si impuna ultimul cuvA¢nt. AŸi chiar daca fiecare dintre ei, ca si sustinatorii fiecaruia, va agita brosurica multicolora a Constitutiei in sprijinul unuia sau altuia, nimeni nu va putea gasi in textul fundamental argumentul decisiv pentru a transa chestiunea.
Un mod de intrebuintare al Constitutiei nu exista. Iar in constructul ei sunt gauri mari, hauri, prin care pot zburda slobod toti cei ce au interesul sa o faca. Asa ca, ultima solutie, alta Constitutie, ca sa parafrazam un distih celebru de la Revolutie. Dar pA¢na atunci?
PA¢na atunci, ne uitam la televizor sa-i vedem in direct pe barbatii politici ai neamului cum se incaiera. Evaluam, eventual, formulele de Guvern si de opozitie care se pot face si incercam sa ghicim cine si cum va da viitoarea lovitura adversarului-partener. Daca vrem sa fim si analisti geopolitici, vom zice ca unul dintre protagonisti e omul americanilor (parerea sa), celalalt al europenilor, ca america-nilor nu le prea pasa de noi, ca europenii zic sa facem cum ne taie capul cu alegerile, pA¢na la sfA¢rsitul anului. A§ntre timp, poate suspendarea presedintelui, dizolvarea si realegerea Parlamentului, schim-barea Guvernului etc. Numai de nu s-ar oferi moldovenii si sa se reintregeasca, asa cum prevede site-ul Kreml.org. (adica al Kremlinului), caci nu vor avea cui sa se adreseze.