Europa rasufla usurata: Rusia si Ucraina au ajuns ieri la un acord referitor la pretul gazelor naturale livrate de gigantul energetic rus Gazprom pentru tara vecina in 2007, precum si asupra pretului de tranzit pe care-l va percepe Ucraina pentru ceilalti clienti ai Rusiei, respectiv statele membre UE.
Pretul platit insa de cel mai mare vecin rasaritean direct al UE este urias, atat in plan economic, cat si, mai ales, in plan politic. In plan economic, pretul de 130 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz reprezinta o crestere de circa 40 la suta fata de 2006 (95 de dolari) si aproape o triplare fata de 2005 (numai 45 de dolari). Desi este inca sensibil mai mic decat tarifele percepute de Gazprom pentru statele UE (250 de dolari), acest pret va avea un efect devastator pentru cele mai importante doua ramuri ale economiei ucrainene, agricultura si siderurgia, ambele puternic dependente de resursa furnizata de Rusia.
Principalul efect se va produce insa in plan politic. Cotidianul rus "Komersant" sustine ca a intrat in posesia unor informatii din surse diplomatice de la Kremlin, conform carora, in schimbul acestui pret, Ucraina ar fi facut trei concesii. Prima, si cea mai importanta, este promisiunea de a organiza un referendum pentru aderarea la NATO in viitorul apropiat, in conditiile in care peste 60 la suta dintre ucraineni sunt ostili acestei idei. Rusia obtine astfel amanarea, cel putin pentru o perioada de timp, a intrarii celui mai mare vecin direct al ei in alianta militara condusa de SUA.
In al doilea rand, Ucraina si-a asumat respectarea acordului din 1997 referitor la flota rusa a Marii Negre si la utilizarea pentru 20 de ani de catre aceasta a Portului Sevastopol, si chiar mai mult, sunt prevazute negocieri pentru prelungirea acestui acord.
In sfarsit, o concesie economica, Ucraina se obliga sa nu modifice pretul pe kilometru de conducta pentru gazul rus care tranziteaza teritoriul sau si sa nu cumpere gaz din Turkmenistan decat prin intermediul Rusiei.
Un element interesant care pare a confirma informatiile publicate de cotidianul rus este faptul ca bugetul Ucrainei pentru 2007 a fost elaborat pornindu-se de la pretul de 130 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, inainte de parafarea acordului cu Rusia. De asemenea, noul premier Ianukovici a lasat sa se inteleaga, in mai multe randuri, ca relatia tarii cu Rusia trebuie sa redevina una privilegiata.