De doua saptamani furnizorii de medicamente si materiale sanitare au hotarat sa nu mai aprovizioneze spitalele pana nu le sunt platite restantele, unele mai vechi de un an. Din momentul in care au dat aceasta declaratie, au devenit oaia neagra a Romaniei, fiind imbracati in haina intregului dezastru sanitar. Dintr-o data s-a descoperit ca unitatile sanitare nu mai au mare lucru pe stoc, iar materialele livrate pana atunci erau de cea mai proasta calitate. Intr-o opinie deosebit de plastica, senatorul liberal Dan Carlan ii numeste "teroristii sistemului medical romanesc, care actioneaza liber si au ca ostatici bolnavii internati in spitale”. Presa descopera, de pilda, ca "spitalele sucevene cer pacientilor sa vina cu materiale sanitare de acasa”.
Toate acestea se intamplau insa si acum doua saptamani, doua luni ori doi ani, cand furnizorii livrau constiinciosi ce li se cerea, sperand ca isi vor vedea vreodata si banii. Desi firmele particulare finantau din banii lor sistemul medical de stat, bolnavii erau tratati tot cu ce isi cumpara fiecare. Daca o parte a materialelor sanitare era de proasta calitate, de ce au fost folosite, in loc sa fie returnate? Riscand sanatatea pacientilor, personalul sanitar si-a permis sa utilizeze fara sa se planga seringi ce nu asigurau etanseitatea ori perfuzoare necorespunzatoare.
Cat timp furnizorii au sprijinit sistemul, nu i-a numit sau tratat nimeni ca pe niste ingeri. Acum se inghesuie toti sa arunce cu piatra pentru ca au inchis robinetul. Cand s-a pus problema ca directorii de spitale sa fie trasi la raspundere daca s-au dovedit a fi prosti manageri, Colegiul Medicilor le-a sarit in aparare. Notiunea de doctor incapabil nu exista in Romania. Terorist e doar cel care cere sa i se plateasca datoriile.