Scumpirea galopanta a preturilor carburantilor din urma cu o luna l-a determinat pe Traian Basescu sa intervina pe langa principalii producatori si comercianti din domeniu pentru a-i convinge sa stopeze aceste cresteri de preturi. Demersul presedintelui, desi cu reverberatie pozitiva in randul cetatenilor, a fost mult comentat de analisti, fiind catalogat chiar ca o interventie in politica privata a unor companii sau ca un atac, in cazul Petrom, la clauzele contractuale dintre statul roman si patronul austriac al companiei petroliere. Sigur, se poate crede ca interventia lui Traian Basescu intra in contradictie cu legile care guverneaza o piata libera. Iata insa ca asemenea interventii se poarta si la case mai mari!
O stire a Deutsche Welle anunta zilele trecute ca sefii principalelor concerne petroliere au fost luati la intrebari de congresmenii americani. Potrivit statisticilor, cele mai mari companii petroliere din lume au inregistrat in ultima vreme castiguri fara precedent datorita cresterii preturilor titeiului, a cererii de produse petroliere si a urmarilor uraganelor Katrina si Rita. Astfel, monstri sacri ai industriei petroliere, cum ar fi ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips si Marathon Oil, au profitat de conditiile meteo si de cresterea fara precedent a pretului la titei si au castigat, in total, in perioada iulie-septembrie 2005 peste 34 de miliarde de dolari. In aceste conditii, cu toata democratia americanilor si cu toata libertatea economica, presedintii marilor companii petroliere au fost tinta unor critici dure din partea politicienilor.
Ca si la Cotroceni, poate chiar mai dur decat la noi, magnatii petrolului au fost nevoiti sa explice de ce preturile la energie sunt atat de ridicate si au fost trasi la raspundere de ce nu au facut investitii pentru a suplimenta oferta energetica, largind capacitatea de productie a rafinariilor. Senatorii americani au afirmat ca suspecteaza concernele petroliere ca profita incorect de actuala situatie de pe piata pentru a-si rotunji veniturile. Mai mult, senatorii republicani au cerut impunerea unei taxe pe profiturile concernelor petroliere, pe principiul Robin Hood!
Asadar, stimati cetateni, domnule presedinte Basescu, domnilor senatori si deputati, nu credeti ca avem si noi, romanii, destui haiduci ale caror nume pot deveni denumiri de taxe pentru cei care-si bat joc de oameni si scumpesc, numai pentru profitul lor, produse vitale ca motorina sau benzina? Ce-ar fi sa aplicam taxa „Pintea Haiducul“ sau „Toma Alimos“ pentru concernele petroliere romanesti atunci cand cresc nejustificat pretul carburantilor?