Intr-o scurta vacanta, am reusit sa parcurg un traseu prin tara, binecunoscut de altfel, care a inclus atat Cheile Bicazului, manastirile Neamtului, dar si Pasul Tihuta si Valea Bargaului. Fara sa elogiez aceste locuri pline de istorie, civilizatie romaneasca si traditie, trebuie sa remarc faptul ca, la sapte ani de la ultima mea vizita pe acest traseu, am constatat ca totul s-a schimbat in bine. Localitatile si-au schimbat fata.
Turismul a inflorit. Pensiuni mici si mari gasesti la tot pasul, iar ofertele lor sunt dintre cele mai variate, fiind gustate atat de romani, dar si de foarte multi straini. Au aparut firme mici, mijlocii si mari, care isi etaleaza reclamele la tot pasul. Nu numai orasele sunt strabatute de masini noi si moderne, dar aceleasi automobile le vezi si in curtile de la sate, altadata populate doar cu carute vechi. Telefonia mobila si cea fixa a patruns pana in cele mai ascunse locuri, in varful muntelui, pe lacurile de acumulare, in chei.
Pana si drumurile parca arata mai bine. Chiar daca inca se lucreaza la ele si mai este foarte mult de construit, se vede ca exista un plan, ca exista perspective, ca se misca ceva. Pe portiuni intregi, intre orase, exista deja drumuri modernizate, pe care se poate circula normal. Calatorul ramane placut surprins vazand ca prin Tihuta, trecatoarea care leaga Vatra Dornei de Bistrita, care traverseaza muntii, unind Moldova de Transilvania, se munceste la un drum cu patru benzi de circulatie.
Asadar, fara a tine cont de propaganda din ultima vreme cu scop sigur, care blameaza turismul romanesc, care critica totul si pe toti, care nu gaseste nimic bun prin tara noastra, trebuie sa remarc ca au inceput sa apara si primele semne de civilizatie de tip european pe la noi. Desigur, mai este inca mult de facut, mentalitatile trebuie modelate, mai sunt necesari bani buni pentru infrastructura, dar se poate considera ca suntem pe drumul cel bun. Pe acest traseu de vacanta, am constatat ca tara se ridica!