"M-ati scos din foame!” si "Am scapat de saracie!” sunt doua dintre cele mai dorite expresii din ultimii 15 ani. Au ajuns sa fie sinonime cu iesirea din saracie deoarece, odata rostite, marcheaza inceputul unei ere noi. Expresiile au avut si au in continuare clipa lor de glorie la tot ce a insemnat joc de noroc de dupa 1989. Capitalismul salbatic a renascut in noi instincte pe masura, astfel incat milioane de romani se roaga mai degraba zeitei Fortuna decat lui Dumnezeu. Biserica a ajuns, la randul ei, un lacas in care sute de tone de lumanari ard saptamanal nu doar intru pomenirea viilor si a mortilor, ci si intru sensibilizarea a sase bile.
Altminteri, romanului ii place sa se considere un om destept, si crede despre el ca este unul dintre cele mai inzestrate bipede ale planetei. Atat de inteligent incat pentru cateva milioane de conationali singura varianta a desprinderii de mizerie a ramas jocul in care trebuie sa ghicesti sase bile din patruzeci si noua. Se pot face si mici cooperative in acest scop, orice combinatie este acceptata, cata vreme se asteapta un castig venit din cer. Rar auzi pe cineva sa spuna "M-am scos din foame de cand am doua slujbe”, cum frecvent se intampla in Occidentul mult dorit. Nu. Imbogatirea romanului trebuie sa fie usoara, rapida, fara efort si nedureroasa.
Printre zecile de mii de studii mai mult sau mai putin utile, americanii au demonstrat ca sunt mai multe sanse pentru o persoana sa moara trasnita decat sa castige la loterie.
In mod absolut ciudat, nimeni nu isi pune problema ca ar putea fi ucis de o descarcare electrica. In schimb, milioane spera sa prinda cele sase numere norocoase. Deja respectivul joc a reusit sa devina un sport national. Daca ar fi declarat disciplina olimpica, in mod sigur am lua aurul la primele editii. Pana cand ne-am prinde ca incepe sa semene a consum caloric, si ne-am concentra lipsa de efort in alt domeniu.