Romania este noul tigru al Uniunii Europene. Observatia desprinsa dintr-un raport al firmei de consultanta A.T. Kearney, citata de ziarul "Financial Times Deutschland", a venit ca o profetie a Pythiei, in timp ce Romania participa la primul ei Consiliu European cu drepturi depline.
Suntem, alaturi de Slovenia si cele trei state baltice ex-sovietice, in topul membrilor UE atractivi pentru investitii. Crestere economica de sase la suta, cresterea cu 12 la suta a cheltuielilor pentru consum, investitii straine directe de 9 miliarde de euro (crestere cu aproape 100 la suta de la introducerea cotei unice), perspectiva de a beneficia pana in 2013 de 18 miliarde de euro din fonduri structurale si de coeziune - studiul diviziei pentru Europa centrala al ATK face o paralela avantata intre noii membri si Irlanda si Spania, care au beneficiat in anii saptezeci-optzeci de ajutoare structurale masive de la Bruxelles, reusind sa se ridice in mai putin de un deceniu din pozitia marginala. Ca si tarile luate ca exemple, avem si noi o poarta maritima, Constanta, prin care (observa tot firma americana) tranziteaza deja mai multe marfuri decat prin Varna, principalul port al Bulgariei, care a intrat in UE de mana cu noi.
Un ochi plange, altul rade. Firma americana este un vechi prieten al Romaniei, cu birou deschis de cinci-sase ani la Bucuresti. Ea nu ne flateaza pentru prima data cu asemenea rapoarte calduroase. In 2005, ca nemembri ai UE, eram cotati printre cele mai atractive destinatii pentru investitii directe din Europa. Acum, suntem intr-o stare atat de buna incat "Financial Times" ne-a lipit eticheta de "tigri", adaptata de la tarile Asiei de Sud-Est. Cum din fauna noastra nu face parte aceasta felina, as propune comparatia cu alta jivina, balaurul cu doua (sau trei, sau cinci, sau n) capete. Raportul A.T. Kearney ne admira saltul economic, fara a trece cu vederea minusurile: mult de recuperat in reforma justitiei, nota mediocra la libertatea economica (mai buna totusi decat a Poloniei) etc. Politic vorbind, cele doua capete ale balaurului s-au vazut nu mai departe de saptamana aceasta la Bruxelles, privind in directii opuse - unul spre grupul popular (care include PD-ul presedintelui Basescu), celalalt spre grupul liberal-democrat (PNL-ul prim-ministrului Tariceanu).
Ora bilanturilor e departe, dar la "intermediar" stam bine. Atat de bine incat putem sa ne permitem si luxul anticipate-lor. Iata de ce nu stim daca rapor-tul trebuie sa ne bucure ori sa ne sperie.