Foarte sigur am îndesat măcar o dată mana în buzunar şi am împins o atenţie pentru că mecanicul ne găsea roţile autoturismelor dezechilibrate la ITP, ori pentru că nu fusesem la cursuri şi trebuia să luăm musai un examen, sau pentru că ne-a plăcut nouă chelneriţa şi am zis să îi dăm, aşa, un ban de smacuri. Ei bine, dacă în astfel de situaţii e clar că se impune să dai, atunci cand te afli în culmea disperării şi ai ajuns pe un pat de spital nici nu se mai socoteşte un milion, două, zece...
360 milioane de dolari. Cam ce ar putea Romania să facă din banii ăştia? Poate repara digurile rupte de viituri, poate ridica sute de case şi cu siguranţă s-ar termina epopeea podului de la Mărăcineni. Mult mai puţin de atat a dat Banca Mondială să facă un studiu - este vorba de 96.000 de dolari. Studiul acesta a arătat că numai anul trecut ROMÂNII AU DAT ŞPAGĂ 360 MILIOANE DE DOLARI PENTRU MEDICI! Cei care au răspuns întrebărilor din chestionarul cu pricina au recunoscut că şpăgile sunt o formă de corupţie, dar au adăugat că nu au avut de ales.
360 de milioane de dolari au înghiţit buzunarele halatelor albe. Cred că în acest caz îmi este permis să spun că Romania nu a văzut o calamitate mai mare decat sistemul sanitar.
In situaţia aceasta penibilă mă simt ca într-o famile în care tatăl fură, mama se prostituează, iar copiii sunt narcomani. Cum se simte oare Banca Mondială, cea care a comandat studiul şi căreia îi cerem bani pentru relansarea socio-economică a Romaniei? Cred că ne spune „Sunteţi bolnavi şi sigur nu o să aveţi unde vă trata!”