Cum a facut si in cazul Petrom, cand a vandut compania unui concern austriac si i-a concesionat acestuia si rezervele de titei ale tarii, statul este gata sa se lepede si de cea mai mare banca a Romaniei, Banca Comerciala Romana (BCR). Si nu pe bani prea multi, dupa cum spun unele guri. Privatizarea BCR face obiectul principalelor stiri ale acestor zile intrucat autoritatile romane trebuie sa aleaga intre cei doi ofertanti ramasi in competitie pentru a-l desemna pe castigator. Nu luam in discutie formula de privatizare, ci ardoarea cu care s-a cerut aceasta privatizare si interesul din strainatate aratat pentru banca romaneasca. Asta inseamna ca toti sunt constienti de potenta bancii, de valoarea ei financiara si de reteaua de care dispune la nivelul intregii tari. Iar statul roman se dovedeste inconstient de valentele bancii, din moment ce vrea sa o privatizeze pentru a obtine vreo 2 miliarde de euro, dupa cum sustin unele surse, bani pe care i-ar obtine in cativa ani punand deoparte profitul anual net al bancii. Nu este un secret ca BCR are un profit net anual in jurul a 162 de milioane de euro, iar pentru 2005, in numai 6 luni, a obtinut un profit de 121 de milioane de euro. Asta inseamna ca banca merge bine, iar actionarii sai se pot gandi linistiti la dezvoltarea ei.
Dar ce va face statul cu banii, toti gramada, pe care-i va lua pe BCR? Va rezolva problemele din Invatamant, Sanatate, infrastructura sau va utiliza banii pentru a acoperi gaurile negre ale bugetului? Pai, daca se vor obtine din privatizarea BCR vreo 2 miliarde de euro, ele nu pot rezolva decat problemele din Invatamant. Si doar pentru un an. Nici pe departe ei nu pot rezolva criza din Sanatate sau lipsa de sosele si de autostrazi. Cu alte cuvinte, acesti bani ce vor fi luati gramada nu rezolva vreo chestiune stringenta a economiei romanesti. Pentru ca nu sunt destui.
Nu era oare mai bine ca statul sa-si pastreze actiunile la companii strategice, care sunt aducatoare de profit sigur? Nu era mai bine sa nu vanda firme precum cele de distributie a energiei electrice, de distributie a gazului, de producere a carburantilor sau banci precum BCR sau CEC? Este oare desteapta o decizie prin care iti vinzi chiar sursele de profit pentru a plati niste datorii interne si ramai doar cu o casa goala? Raspunsurile la aceste intrebari vor veni in timp. Dar, in timp util pentru guvernanti, ca ei sa nu mai raspunda!